Topp og bredde møtes i Oslos gater på lørdag
Vårens vakreste eventyr går av stabelen på lørdag, da arrangeres Holmenkollstafetten i Oslo. Det er også dette året deltakerrekord med nesten 4900 påmeldte lag og da rundt 73 000 etapper som skal løpes. Holmenkollstafetten er verdens største løpsarrangement i 2024. Som vanlig stiller flere av landets beste løpere og forhåndsomtale av eliteklassen finner du her. Stafetten streames på holmenkollstafetten.no
av friidrett1.wordpress.com / Anders Huun Monsen
Tjalve storfavoritter til å forsvare seieren
Arrangørklubben Tjalve var tilbake øverst på pallen i kvinnenes eliteklasse under 100-årsjubileet i fjor, tok sin syvende seier i kvinneklassen og er da delt nest best sammen med BUL. Vidar topper soleklart med 17 seire, Oslo-klubbene har da dominert historisk.
Tjalve mangler flere av sine største stjerner, Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard er på Bahamas for å løpe VM i stafetter og rutinerte norgesrekordholdere som Karoline Bjerkeli Grøvdal og Hedda Hynne står over, men de har fortsatt et bunnsolid lag som bør kunne forsvare seieren fra i fjor.
Tjalve kan fort lede fra start til mål med tanke på at Ingeborg Østgård er satt opp på førsteetappen. Hun satte etapperekord for to år siden da hun løp for Ren-Eng med 3:21, som er en tid det blir spennende å se om U20-europamesteren på 1500 meter fra 2021 kan slå i år. Hun løp forøvrig andreetappen under fjorårets seiersferd.
På de to motbakkeetappene stiller Tjalve med to rutinerte kvinner i Annie Bersagel og Sigrid Jervell Våg. Førstnevnte var på topp for en del år siden og har sterke 1:10:10 som pers på halvmaraton og 2:28:29 på maraton, halvmaratonpersen er fra da hun løp VM i halvmaraton i København for USA. Jervell Våg har en haug med NM-medaljer og har før denne sesongen vært på flere høydeopphold i Kenya. Det har tydeligvis gitt resultater med flere gode gateløp og hun kan nok løpe fort opp Besserud, men de taper mot fjoråret da Grøvdal satte en råsterk etapperekord opp Besserud på 5:59.
På lagetappen stiller Tjalve med Malin Edland og fjorårets innendørsnorgesmester på 3000 meter vil nok løpe bra der, det samme med Anne Gine Løvnes, mangekjemper Ida Eikeng og Solveig Hernandez Vråle, som følger på de neste etappene. Laget er godt forspent på de fleste etappene og de får favorittstempelet.
Vidar ble nummer to i fjor, mens de tok seieren året før. Da tok de sin første seier siden 2015 og det året avsluttet de det som er tidenes lengste seiersrekke i stafetten med åtte på rad. Vidar har en enorm bredde og har hele fire lag meldt på eliteklassen, de hadde tre lag inne topp 9 i fjor.
Førstelaget til Vidar er bra og bør absolutt kunne kjempe om pallplass. De har ikke de aller største navnene på papiret, men er jevnt godt forspent. På fjerdeetappe stiller Kristine Meinert Rød, som kom som en komet inn i norgestoppen for et par sesonger siden. Hun tok sølv i nordisk mesterskap i terrengløp i 2022 og løp U23-EM for Norge i fjor.
Stjernespekket Raumnes & Årnes-lag
Raumnes & Årnes, som stort sett bestod av utøvere som trives best med ski under beina, karret seg inn til siste plass på pallen i fjor. De kopierer suksessen fra fjoråret og har spekket laget med langrennsløpere og skiskyttere. Tiril Udnes Weng gjør en spennende start på andreetappen, så spørs det hvor godt hun holder følge med mellomdistanseløpere med mer fart i beina.
Oppover til Besserud stiller de med et par utøvere med titalls medaljer fra OL og VM: den nyansatte landslagstreneren Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg. Tiril Eckhoff er også en del av laget og som under fjorårets stafett vil nok laget tape mot de beste på de korteste og mellomlange etappene, men vil kunne løpe bra på de lengre og tøffe etappene. Det er absolutt realistisk å komme seg på pallen også i årets utgave av Holmenkollstafetten.
Flere spennende lag
Bergensklubben Varegg har tatt fjerdeplass de to siste årene og er nok meget lystne på pallplass. Deres fremste løper er Thea Charlotte Knutsen, som løper fjerdeetappe. Hun er en solid terrengløper og ble nummer ti i U20-klassen i europamesterskapet i terrengløp i desember.
Det stiller to spennende svenske lag i kvinner elite i Hälle og Mölndals. Førstnevnte stiller med en meget lovende løper på den ellevte etappen i Majken Söderlund Larsson, som tok bronse på 2000 meter hinder under European Youth Olympic Festival i fjor. Laget er ganske jevnt besatt med mange mellomdistanseløpere, det er absolutt ikke utenkelig at svenskene kan kjempe om pallplass.
Mölndals har et ungt lag med flere lovende mellomdistanseløpere, den fremste utøveren er nok den mer rutinerte Elin Brink på den lengste etappen. Det har forøvrig blitt to utenlandske seire i kvinner elite, Hässelby i 1999 og Rånäs i 2001, begge to svenske lag.
Flere gode løpere til start
Av andre lag må BUL nevnes, det samme kan Strindheim, Tyrving og Gular. Sistnevnte ble nummer fem i fjor. Tyrving har som alltid lovende løpere på laget, Sigrid Alvik og Camilla Dahl Kristensen kan nevnes, sistnevnte imponerte på 400 meter innendørs i vinter. BUL har en av landets beste hinderløpere på fjerdeetappe i Andrea Modin Engesæth og hennes treningsvenninne Mari Roligheten Ruud kan løp fort på langetappen.
Kjelsås Langrenn har flere gode vinteridrettsutøvere, som juniorverdensmester i langrenn i 2015 og årets norgesmester på 10 kilometer Sofie Nordsveen Hustad. På ellevteetappe er det satt opp et meget interessant navn: Ragne Wiklund. Hun har to VM-titler på skøyter, men er også en habil orienteringsløper og kan nok løpe fort også uten kart.
Strindheim ble nummer syv i fjor og en lignende plassering kan være mulig i år. De stiller med en av de sterkeste løperne i stafetten i Hanne Mjøen Maridal på den lengste etappen. Forhåpentligvis har hun fått restituert seg etter maratonet hun løp i Wien for et par uker siden, hun leverte da den beste tiden av en norsk kvinne på 16 år med 2:32:14. Ull/Kisa stiller med et av landets største talenter i Wilma Bekkemoen Torbiörnsson, som løper den fjerde etappen.
Namdal kan nevnes og det er grunnet kvinnen på den tiende og lengste etappen: Maria Sagnes Wågan. Hun har vært i norgestoppen på langdistanse i en god del år nå og har blant annet to NM-gull på 5000 meter. Hun viste bra form i februar da hun løp halvmaraton på 1:11:59. På utforetappen blir det spennende å se langrennssprinter Ane Appelkvist Stenseth, som nylig mistet plassen på landslaget. Flere lag har gode vinteridrettsutøvere på laget, Ren-Eng stiller med skiskytter Juni Arnekleiv på den lengste etappen.
Storfavoritt også i menn elite
Ullensaker/Kisa kom seg endelig øverst på pallen i fjor da de vant menn elite. Klubben fra Jessheim har kjempet og satset i mange år for seieren og tok en knepen seier elleve sekunder foran Gular. De har stablet sammen et meget solid lag med noen topputøvere som holder verdensklasse.
Det største navnet på laget er svensk, men har norsk mor, og det er Andreas Kramer. Den fremragende 800 meter-løperen leverte meget sterkt på Berg-og-dal-etappen i fjor med etapperekord 5:12 og han har åpnet sesongen solid, han løp 800 meter på 1:44.81 i Kina for et par uker siden. Han leverte strålende innendørs i vinter og tok sølv i VM innendørs, han bør kunne sikre klubben flere sekunders forsprang på sin etappe.
Awet Kibrab løper opp Besserud, noe han også gjorde i fjor og da løp han meget fort med 5:23. Han er en meget solid løper med 13:15.41 som pers på 5000 meter og det er ikke utenkelig at han kan kvalifisere seg til OL på distansen. Klubben har tapt på den åttende etappen de siste årene og det er interessant at de nå velger Thomas Roth på den etappen, den tidligere 800 meter-stjernen kan løpe fort hvis han får utforteknikken til å stemme.
På tiende og ellevte etappe har klubben Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik. De hadde de to samme etappene i fjor og det var her de avgjorde stafetten til klubbens fordel. Fissehatsion løp på 7:11, mens Sandvik satte etapperekord med 3:55. Sandvik satser på 3000 meter hinder og karen som trener mye med brødrene Ingebrigtsen på treningsleir har noen viktige måneder foran seg, han er absolutt en kandidat til å få OL-billett.
Ull/Kisa har samlet en del av landets største talenter på mellomdistanse og flere av de stiller her, Simen Gløgård Stensrud løper andreetappe, Kristian Bråthen Børve sjetteetappe og Andreas Fjeld Halvorsen trettende etappe.
Bråthen Børve vant European Olympic Youth Festival, også kalt Ungdoms-OL, på 1500 meter i fjor og er et av våre aller største talenter. Det samme er i aller høyest grad Fjeld Halvorsen. Han tok sølv både på 1500 meter og 3000 meter under U18-EM for to år siden og løp i høst 3000 meter på 7:47.04, som gjør at han er tredje beste junior i Europa gjennom alle tider.
Gular jakter revansje
Gular hadde en seiersrekke på fire før de altså ble slått i fjor, de var nærme seieren da de bare havnet elleve sekunder bak vinnerlaget fra Jessheim. Bergenserne har en egen evne til å levere i Oslos gater og de vil nok hevde seg bra også i år, selvom mannskapet ser svekket ut fra storhetstiden. På åpningsetappen stiller Gular med årets innendørssensasjon på 800 meter, John Petter Stevik, som løp inn til 1:48.81 solo i januar. På fjerdeetappe har de en fremadstormende kar i Tore Akerlie.
Gular sine to sterkeste kort på de lengre distansene kommer opp og ned Besserud, Bjørnar Sandnes Lillefosse på syvende og Eldar Fagerbakke på åttendeetappe. Lillefosse er en rutinert kar som har sjonglert legestudier og løping på høyt nivå. Han har løpt milen på 28:11.29, har flere NM-medaljer og har deltatt for Norge i EM både innen- og utendørs. Han har god erfaring med Besserud og kommer til å levere sterkt. Fagerbakke har imponert stort nedover de siste årene og vist at det kan skille mye også på den etappen. Han vet hvordan utforløping skal mestres og det blir spennende å følge han i år og.
På de to korteste stiller to raske karer i Filip Bøe og U20-norgesrekordholder på 400 meter hekk Andreas Haara Bakketun. Sistnevnte løper den avsluttende etappen og han er en rå ankermann i stafetter. Han har vist utallige ganger at han har et råsterkt hode og hvis han er på skuddhold til seier skal de som skal slå Gular løpe meget fort.
Svenske Hälle tok tredjeplassen i fjor og laget er også meldt på i år. De åpner med Johan Rogestedt, som ble U18-verdensmester på 800 meter i 2009, og han har løpt fint på 1500 meter de senere årene. På den lange etappen stiller de med Samuel Pihlström, som satte svensk innendørsrekord på 1500 meter i vinter med 3:35.47. Han ble nummer åtte på den øvelsen under årets VM innendørs, tre plasser bak Narve Gilje Nordås.
Hälle stiller med et sterkt lag og det er ikke overraskende om de kommer et steg høyere opp på pallen enn i fjor. Det har forøvrig blitt totalt 17 svenske seire i menn elite, den siste utenlandske seieren stod MAI for i 2008, med undertegnede på plassen bak på resultatlisten for Gular.
Toppløpere på flere lag
Tjalve vant seks av syv utgaver mellom 2010-2016, men nå er det åtte år siden forrige seier for menn for klubben som har 22 seire i menn elite, to bak BUL som har flest. Det ble “bare” en syvendeplass i fjor og arrangørklubben er nok meget lystne på en bedre plassering nå. Det bør nok absolutt være mulig, men det blir for tøft å kjempe om seieren.
Tjalve har ikke den troppen og bredden de hadde tidligere, da deres mellomdistansegruppe på herresiden var meget solid. De har likevel fortsatt sterke løpere og den fremste er Ferdinand Kvan Edman. Han har vært blant landets beste 1500 meter-løpere i en årrekke og stadig kjempet om deltakelse i internasjonale mesterskap. Edman hadde en solid 2022-sesong der han deltok både i VM og EM. Han hadde en tyngre sesong i fjor, men avsluttet solid med 7:36.32 på 3000 meter. Edman løp sterkt på 2000 meter innendørs i vinter med norsk bestenotering og han bør kunne passe meget bra på fjerdeetappen på lørdag.
Norgesmester på 200 meter fra 2022 Kenny Emi Tijani-Ajayi løper den tolvte etappen, mens et uhyre spennende navn er satt opp på etappe 14: Sander Aae Skotheim. Mannen som er blant landets aller best trente tok en strålende sølvmedalje i syvkamp under årets VM innendørs. Han har en pers i høyde på 2.20, men løper også fort med 47.64 på 400 meter og har satt etapperekord på den niende etappen de to siste årene. Det blir spennende å se hvor fort han kan løpe på sjarmøren.
Vidar har dratt opp av hatten en av Europas beste maratonløpere gjennom tidene i Sondre Nordstad Moen. Trønderen er tilbake i den røde og hvite singleten og skal løpe fjerdeetappe. Det er klar underdistanse for mannen som satte europarekord på maraton i 2017. Han har både før og etter det slitt med skader, men er nå tilbake i godt slag. Han løp Boston Marathon for under tre uker siden, men viste i Grue på onsdag med 28:51 på 10 kilometer at han er bra restituert. Det blir spennende å se hva U23-europamesteren på 10 000 meteren fra 2011 får til her.
Laget til Vidar er bra og de bør absolutt prestere bedre enn fjorårets niendeplass. For to år siden ble de nummer fire og det er ikke utenkelig at en lignende plassering bør være mulig nå.
Flere kjente langrennsløpere til start
Gneist ble nummer seks i fjor og har vært meget stabil etter at de kom inn i eliteklassen i 2015, den dårligste plasseringen siden det er en syvendeplass for klubben som stort sett stiller med “egenutviklede” løpere. Strindheim kan nok ikke hevde seg helt i toppen, men stiller med det som trolig er landets sprekeste bussjåfør i Ebrahim Abdulaziz. Han har fått utforetappen og er en meget solid løper, som ble nummer fire i VM på 50 kilometer i fjor, løp maraton på 2:21:13 i høst og ble norgesmester på 100 kilometer tidligere i år
Det er ikke like mange langrennsløpere og skiskyttere i menn elite som i kvinneklassen, men noen er det. Heming stiller med årets andremann i Ski Classics sammenlagt Kasper Stadaas på andreetappe, langrennsprinter Harald Astrup Arnesen, som ble nummer ni i World Cup i Trondheim i desember, på utforetappen og den australske landslagsløperen i langrenn Seve de Campo på sisteetappe. Lyn stiller med klubbens store sønn Simen Hegstad Krüger opp Besserud, han løp samme etappe i fjor.
Mosvik mobiliserte voldsomt for noen år siden og fikk med seg et par femteplasser. De ble nummer fjorten i fjor og de er nok lystne på å komme topp ti. De har flere kjente navn i troppen med brødrene Petter og Even Northug på andre- og tredjeetappe.