
Forhåndsomtale Holmenkollstafetten 2025
På lørdag er det igjen klart for løpsfest i hovedstaden når Holmenkollstafetten går av stabelen. Stafetten er fulltegnet med hele 5000 påmeldte lag og da 75 000 ulike etapper som skal løpes, slik at det også i år blir deltakerrekord. Flere av landets aller beste løpere, frontet av Karoline Bjerkeli Grøvdal, stiller til start og forhåndsomtale av de to eliteklassene finner du her.
av Ander Huun Monsen fra Friidrett1 - blogg om norsk friidrett
Tjalve favoritt til tredje strake
Tjalve har vunnet de to siste årene på kvinnesiden og står totalt med åtte seire i denne klassen i stafetten. De troner da som nest beste kvinneklubb i stafettens historie, Vidar topper med 17 seire. Tjalve har den desidert sterkeste troppen også i år og bør sikre seg sin tredje strake seier.
Frontfiguren til klubben og laget i helgens stafett er Karoline Bjerkeli Grøvdal, som skal løpe opp Besserud. Bjerkeli Grøvdal har en haug med norgesrekorder og fikk et etterlengtet EM-gull utenfor terrenget da hun ble europamester i halvmaraton i fjor. Denne sesongen er fokuset dreiet inn mot maraton og hun måtte dessverre bryte i sin debut på distansen i Hamburg for noen uker siden som følge av problemer med foten.
Hun er en eminent motbakkeløper og passer ypperlig til Besserud-etappen. Hun har naturligvis fokusert mer på lengre økter som følge av maratonsatsingen i år, men bør fortsatt kunne løpe fort. Hun har etapperekorden med råsterke 5:59 fra 2023 og det blir spennende å se om hun kan utfordre denne tiden nå.
Tjalve åpner med sterke Anne Gine Løvnes på førsteetappen. Hun satte etapperekord på 11.etappe i fjor og Ingeborg Østgård sin etapperekorden på den første etappen fra i fjor på 3:16 kan nok utfordres. Løvnes har hatt veldig fin fremgang de siste sesongene og fikk sin debut i EM da hun løp 1500 meter innendørs i Nederland i mars.
Det kan gå fort oppover også på Lille Besserud for Tjalve, de stiller med Sophia Laukli. Utøveren som konkurrerer for USA internasjonalt er meget habil både når hun løper i fjellet og går på snø med ski under beina. Laukli blir uhyre spennende å se i de bratte kneikene på sjetteetappe. Tjalve er ikke bare godt forspent oppover, men også på de tre korteste etappene med Maren Bakke Amundsen, Vilde Aasmo og Kaitesi Ertzgaard, alle kvinner som kan kjempe om NM-medaljer på sprintdistanser.
Amanda Marie Grefstad Frøynes har løpt sterkt både på 800 meter innendørs og 600 meter utendørs i år. Hun løper nå overdistanse i Frognerparken, men bør absolutt ha muligheter til å ha beste etappetid. Malin Ingeborg Nyfors har tatt fine steg som 800 meter-løper de siste årene og imponerte stort innendørs i vinter da hun vant Nordenkampen på 2:01.97. Hun har deltatt i europamesterskapet innendørs på 800 meter de to siste utgavene og bør kunne løpe meget raskt på 13.etappe.
Oslo-klubber jakter pall
Vidar har som nevnt haugevis med seire i kvinneklassen tidligere og vant i 2022, mens de ble nummer to i 2023 og 2024. Da de vant i 2022 tok de sin første seier siden 2015 og nettopp i 2015 avsluttet de det som er tidenes lengste seiersrekke i stafetten med åtte på rad. Vidar hadde hele fire lag topp 16 i kvinner elite i fjor og stiller også i år med fire lag, og da 60 kvinneløpere i eliteklassen.
De har ikke bare solid bredde, men også flere sterke løpere anført av Malin Edland og Amalie Sæten. Sistnevnte har vært en av våre aller sterkeste løpere de siste sesongene og fått delta både i VM og EM. Sørlendingen, som har 4:08.08 som pers på 1500 meter og 8:57.18 på 3000 meter, skal her løpe den lengste etappen og bør kunne ha beste etappetid. Edland løper Berg og dal og hun slo gjennom allerede i 2015 da hun som 16-åring løp 800 meter 2:03.44. Hun fokuserer nå på lengre distanser og er en solid løper som bør kunne løpe fort her.
Vidar har også en lovende og sterk løper opp Besserud i Anna Nordengen Sirevåg, som løp U20-EM for Norge for et par år siden. Vidar bør kunne hente en god del tid på mange lag på disse tre etappene og bør kunne kome seg på pallen.
BUL ble nummer ti i fjor, men klubben som har syv seire i kvinneklassen, senest i 2018, bør kunne komme høyere opp på resultatlisten i år med tanke på sterke løpere på flere av nøkkeletappene. På Berg og dal-etappen stiller sterke Andrea Modin Engesæth, som er en av landets aller sterkeste hinderløpere og ble nummer fire i U23-EM i 2021.
Oppover til Besserud har de solide løpere med Mari Roligheten Ruud og ikke minst Heidi Weng. Sistnevnte er naturligvis mest kjent som langrennsløper med hele elleve VM-medaljer, men er også en meget sterk løper og hun vant Sentrumsløpet nylig. Bondeungdomslaget avslutter med den meget lovende sprinteren Lilje Lopes Patey.
Klubber fra Bergen i pallkamp
Gular tok tredjeplassen i fjor og laget fra Bergen er absolutt en kandidat til en pallplass også i år. De har to solide utøvere på motbakkeetappene i Adele Henriksen og Ine Bakken. Sistnevnte løp 3000 meter under EM innendørs i 2023 og har siden det blitt mor. Et annet lag fra Bergen som kan kjempe om pallen er Varegg, som har tatt fjerdeplass de tre siste årene. Det er nok meget lystne på å komme seg opp på pallen. Deres sterkeste kort kommer nok på den fjerde etappen, der stiller de med Thea Charlotte Knutsen, som er en sterk terrengløper med en tiendeplass fra U20-klassen i EM i terrengløp i 2023.
Ull/Kisa ble nummer åtte i fjor, men kan absolutt ha muligheter til å komme seg høyere opp på pallen i år. De har hentet inn et par lovende løpere i Marte Hovland og Sara Busic, som løper fjerde- og tiendeetappe. De har begge erfaring med å løpe for Norge i internasjonale juniormesterskap på bane. På Besserud-etappen stiller de med lovende Venus Abraham Teffera.
Raumnes & Årnes har markert seg med mange gode langrennsløpere og skiskyttere på laget. De tok tredjeplassen i 2023, men skuffet mer i fjor da de ble nummer ti. Også i år består laget av profilerte utøvere som trives med ski og staver, både utøvere som har lagt opp som Tiril Eckhoff og aktive utøvere som Lotta Udnes Weng og Hedda Østberg Amundsen. De har et meget spennende kort på langetappen i maratonstjerneskuddet Marte Mæhlum Johansen, som ble juniorverdensmester i skiathlon i 2017 og løp Hamburg Marathon for noen uker siden på 2:34:50.
To gjestelag stiller i kvinneklassen og begge er fra Sverige, Hälle og Tullinge, førstnevnte var med i fjor og ble nummer syv. De har Linn Nilsson på åpningsetappen, hun har deltatt både i EM og VM innendørs, men er ikke i samme form nå med tanke på at hun la opp etter 2021-sesongen. De har også lovende Majken Söderlund Larsson på laget.
Kjelsås har som ventet mange langrennsløpere på laget og har en spennende løper på langetappen i Nora Sanness. Hun ble nummer seks på femmilen i VM i Trondheim og er en meget solid løper med medaljer fra UM. Tyrving er også en klubb som kan nevnes, det samme med Strindheim, som ble nummer seks i fjor.
Ull/Kisa skal forsvare seieren
For to år siden tok Ull/Kisa endelig sin første seier i Holmenkollstafetten da de vant menn senior og de forsvarte seieren i fjor. De kommer nok til å få tøffere kamp om seieren i år enn i fjor, men de kommer til å kjempe uhyre hardt for å stå øverst på pallen også i år. Klubben fra Jessheim har jobbet veldig bra over mange år og har nå samlet mange av de mest lovende løperne i Norge på laget. De har krydret det med flere av våre beste seniorer og totalen blir da et meget sterkt lag.
Andreas Kramer har blitt en rutinert Kollen-løper og stiller også i år på Berg og dal, der han hadde beste etappetid med 5:11 i fjor, som er etapperekord. Kramer har mor fra Årdal, men representerer Sverige internasjonalt og på tartanen er det 800 meter som er spesialiteten, med sølv fra VM innendørs og EM utendørs. Oppover løper lovende Kristian Bråthen Børve og Jacob Boutera. Sistnevnte har vært vår beste hinderløper de siste årene og har fått seg solid erfaring internasjonalt de siste årene med deltakelse i VM i 2022 og EM utendørs i 2022 og 2024. Han ble forøvrig frarøvet en OL-plass i fjor.
På den lengste etappen dukker et spennende navn opp i Zerei Kbrom Mezngi. Han har blitt hentet til klubben nå i vår og det blir spennende å se hvordan farten er med tanke på at han har satset maraton de siste sesongene. Mezngi er en bunnsolid løper med 1:00:01 som pers på halvmaraton, EM-sølv på 10 000 meter fra 2022 og 28:12 som årsbeste på 10 kilometer gateløp. Han gir pinnen til en annen sterk løper i Fredrik Sandvik, som er en sterk hinderløper og har deltatt i europamesterskapet på 3000 meter hinder de utgavene
Det er også absolutt verdt å nevnte mannen som løper den 13. etappen, Andreas Fjeld Halvorsen. Han løp inn til et uhyre imponerende gull på 3000 meter under U20-VM i fjor. Han ble da den første ikke-afrikanske vinneren av 3000 meter, 5000 meter eller 10 000 meter i mesterskapets historie. Han var også bare den fjerde norske gullvinneren i U20-VM noensinne. Han er nok enda litt sterkere på lengre distanser enn det han skal løpe på lørdag, men skal kunne løpe fort også her.
Arrangørklubben har mobilisert
Tjalve vant seks av syv utgaver mellom 2010-2016, men nå er det ni år siden forrige seier for menn for klubben som har 22 seire i menn elite, to bak BUL som har flest. De to siste årene har vært tunge med sjetteplass i fjor og syvendeplass i 2023. Nå bør det kunne bli plassering langt høyere opp på resultatlisten og seierskampen står mellom dem og Ull/Kisa.
På andreetappe stiller laget med Simen Halle Haugen. Han er en del av en nærmest legendarisk løpefamilie og har levert gode resultater, men dessverre slitt mye med skader. Han er en solid terrengløper med femteplass i U20-klassen i EM i 2018 og bør kunne løpe bra opp Norabakken. På Berg og dal stiller klubben med rutinerte Ferdinand Kvan Edman. Han har vært i Norgeseliten i nærmere et tiår og deltatt i to EM både uten- og innendørs, i tillegg til VM i Eugene. Han trener nå betydelig mindre mengder enn tidligere, men mannen med 7:36.32 som pers på 3000 meter kan også nå løpe meget fort.
Oppover Lille Besserud og Besserud stiller Tjalve med en fryktinngytende duo i Magnus Tuv Myhre og Awet Kibrab. Førstnevnte hadde en strålende 2023-sesong som ble avsluttet med EM-sølv i terrengløp og inneholdt VM-deltakelse og pers 13:09.44 på 5000 meter under Bislett Games. Fjoråret ble kraftig amputert grunnet skade, men nå skal han ha fått trent godt og det er verdt å holde øye med etapperekorden til svenske Joel Boden fra 2008 på 3:46, undertegnede løp forøvrig syv sekunder tregere året etter.
Kibrab er også en meget solid løper med 1:00:46 som pers på halvmaraton og 27:45 på 10 kilometer. Han har etter at han fikk muligheten til å løpe for Norge i 2023 deltatt både i EM og VM i gateløp. Både han og Senay Fissehatsion er tilbake i Tjalve-trøyen etter noen år i Ull/Kisa og Fissehatsion sørger for at klubben har et strålende kort på langetappen.
På 13.etappe bør etapperekorden på 2:42 være i fare når Tobias Grønstad løper. Han er tidenes fjerde raskeste europeer på 600 meter med 1:14.56 fra i fjor og han kom seg til OL-semifinale på 800 meter i fjor. Han har løpt ett løp i år, det var da han røk ut i forsøket på 800 meter under EM innendørs for et par måneder siden og det blir spennende å se formen hans.
Tjalve avslutter med en verdensmester og europarekordholder i syvkamp i Sander Aae Skotheim. Den eminente mangekjemperen som hopper 2.20 i høyde og 8.19 i lengde har også fart på lengre sprintdistanser med 47.02 som pers på 400 meter.
Gular og Hälle i pallkampen
Gular ble nummer tre i fjorårets utgave og nummer to året før. Sist den tradisjonsrike Bergens-klubben vant var i 2022, da tok de den fjerde på rad og de har totalt 16 seire i menn elite. Laget kan kunne kjempe om pallplass også i år, men seieren blir nok for tøff. Laget er jevnt over bra besatt og bør kunne få en god start og en god avslutning.
På Besserud-etappen stiller Gular med Bjørnar Sandnes Lillefosse, som er en meget solid løper. Dessverre har legen fra Strandebarm slitt med skader i mange sesonger, men får han noen måneder med god trening kommer karen som løp 10 000 meter i EM både i 2022 og 2024 i god form. En tid langt ned på 5-tallet skal være mulig. På den avsluttende etappen stiller Gular med Andreas Haara Bakketun, som er en uhyre sterk stafettløper og ble nummer fire på 400 meter hekk i U18-EM i 2018. Karen på 14. etappe Ådne Svahn Dæhlin må også nevnes, 42-åringen har en pers på 800 meter på 1:46.05 fra 2005.
Svenske Hälle ble nummer tre for to år siden og nummer to i fjor, de jakter sin første seier i stafetten. Det har forøvrig blitt totalt 17 svenske seire i menn elite, den siste utenlandske seieren stod MAI for i 2008, med undertegnede på plassen bak på resultatlisten for Gular. Hälle er eneste utenlandske laget i menn senior og bør kunne kjempe om pallen også i år. De har flere utøvere med solide personlige rekorder, på Berg og dal-etappen løper Samuel Pihlström. Han har svensk innendørsrekord både på 1500 meter og mile, har 3:33.58 som pers utendørs og ble nummer fem i årets VM innendørs.
De stiller også med en svensk rekordholder på 100 kilometer i Olle Meijer og en kar som har et VM-gull i premieskapet hjemme i Johan Rogestedt. Han ble U18-verdensmester på 800 meter i 2009 og har lagt opp den aktive satsingen, men bør fortsatt kunne løpe bra på sjarmøren.
Flere spennende løpere
Vidar ble nummer fire i fjor, noe de også gjorde i 2022. De er nok meget lystne på å ta seg opp på pallen, men det ser ut som det kanskje kan bli litt for tøft.
Gneist har blitt en stabil topp 8-klubb og ble nummer syv i fjor. Syvendeplass er den svakeste plasseringen de har hatt siden de kom inn i eliteklassen i 2015. De stiller som vanlig med mange egenutviklede og unge løpere. Den sterke 400 meter-løperen Thomas Strønstad-Løseth kan nevnes på tredjeetappen, det samme med den lovende hekkeløperen Herman Ellingsen på sisteetappen.
BUL ble nummer fem i fjor og de har totalt 24 seire, den siste kom for 30 år siden. De skal nok slite med å ta en ny seier nå, men en plass på pallen kan være mulig. På de to motbakkeetappene stiller de med Håkon Stavik og Abdullahi Dahir Rabi. Førstnevnte var et stortalent som dessverre har fått konkurrert lite de siste årene, men potensialet er stort med åttendeplass i U20-klassen i EM i terrengløp i 2019.
Dahir Rabi har vært et av våre aller største talenter i flere år og står faktisk med en norsk seniorrekord med 13:24 på 5 kilometer gateløp fra i fjor. Han har også en europarekord, da U20-rekord på 10 000 meter med 28:11.71 fra 2022. Han er litt ustabil i prestasjonene, men bør kunne fly bakkene opp til Besserud meget raskt. Mannen på langeetappen Ibrahim Buras bør også nevnes.
Ren-Eng stiller tradisjonen tro i eliteklassen. De vil ikke hevde seg i toppen, men kan nevnes med tanke på at landets landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen avslutter stafetten for laget fra Østerdalen. Et annet lag som ikke kommer til å kjempe i toppen, men som kan nevnes, er Rindal. På langetappen stiller de med et av landets aller største løpstalenter i Magnus Øyen, som nylig fylte 18 år og løp 3000 meter på 7:55.54 innendørs i vinter.