English
OB Ø47 0379e

Årene uten Holmenkollstafetten

Et historisk perspektiv på de ni årene uten Holmenkollstafetten.

Skrevet av Elias Teilgård

IK Tjalve er arrangør av Norges største årlige arrangement og verdens største stafett. Per Foss døpte arrangementet «vårens vakreste eventyr» i 1933, et navn som fortsatt blir brukt den dag i dag. Løpet har på det meste hatt 52 000 deltakere. Holmenkollen fyller nå 100 år i 2023 og avholder dermed den 91. utgaven av arrangementet. Ni ganger har stafetten blitt avlyst i denne perioden, og dette er historien om disse manglende årene.

I 1937 ble Bislett stengt for ombygging, og Holmenkollstafetten var forsøkt å bli flyttet til start på Frogner, men ville føre til færre etapper og et annet løp. Derfor meddelte arrangør IK Tjalve at løpet hadde blitt innstilt. Noe avisene beskrev som en «Drastisk beslutning overfor vanskeligheter som burde overvinnes.». Noe som kanskje også var i Oslo Turn sin fortvilelse som vant året før og året etter.

0417 13007
Ottestad Idrettslag i 1938 som går inn Bislett stadion. Foto: Anno Domkirkeodden.

I 1940, litt over en måned etter tyske tropper angrep 9. april og det var aktiv krig i landet, ble arrangementet avlyst. I krigsårene mellom 1941 til 1945 ble arrangementet avlyst som en del av «idrettsstreiken» i Norge, der alt norsk idrettsinitiativ og deltagelse opphørte som en del av motstanden mot okkupasjonsmaktene. Fra 1942 ble Holmenkollstafetten byttet ut med et illegalt arrangement kalt «Jøssingstafetten», som ble gjennomført i en bortgjemt fotballbane i nærheten av Oslo Østre skytterlags sitt tilholdssted. Det var en skogstafett med 5 etapper, som var en motmarkering til NS-arrangementet «Hirdstafetten». «Hirdstafetten – vårens vakreste eventyr» sto det i førstesiden av Aftenposten. Det var et forsøk fra Nasjonal samling på å erstatte Holmenkollstafetten, og var en stafett på Bislett mellom 1941 til 1944. Det ble hevdet at det var 800 deltagere og 6000 tilskuere i 1942. De som deltok i idrett ledet av tyskerne under krigen ble ansett som landssvikere. Tjalve var en av klubbene som ble ansett «overtatt» av sympatisører, der 68 personer ble innmeldt mellom 1942-1944, og 3 før idrettsstreiken, og drev idrett for Tjalve under krigen. Det var likevel kun 9 av disse som var opprinnelige Tjalve-medlemmer av de nesten 300 opprinnelige medlemmer i Tjalve. Etter frigjøringen ble navnene offentliggjort i forrædernes liste i medlemsbladet til Tjalve i 1945, og ekskludert deltakelse i idrett.

OB Ø51 1295c
Åpningsseremonien i mai 1946. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Mueseum

I 1971 var Bislett stengt for ombygging. Prosjektgruppen overveiet flere ulike måter å avholde arrangementet, der blant Frogner stadion eller en utsettelse til høsten ble diskutert. Begrunnelsen imot var at det ville føre til ett fullstendig brudd på tradisjonen og at Frogner stadion var mindre gunstig for å bevare løpet i sin opprinnelige form. Lille Bislett eller St. Hanshaugen var spekulert til å ikke bli godkjent av politiet av trafikkmessige hensyn.

I 2020 ble arrangementet avlyst på grunn av koronapandemien. Arrangør IK Tjalve valgte å spille inn en video på stafettdagen, der et Tjalve-lag løp og inviterte andre til å gjøre det samme via treningsappen Strava. Under innspillingen ble de rørt av at det var flere andre lag som løp, blant annet et fra Oslo universitetssykehus og et fra Blindeforbundet. Dette året var det nesten 1000 lag som donerte startkontingenten til IK Tjalve. Den støtten lag og offentlige myndigheter ga økonomisk gjorde at Tjalve kom seg greit igjennom korona årene.

I 2021 ble det holdt et erstatningsarrangement kalt Holmenkollstafetten virtuelt, på grunn av koronapandemien. Det var et løp man hadde to uker på å gjennomføre med fem etapper og fem personer per lag. Laget Asko Midt-Norge 2 vant løpet som det var 1050 lag som deltok på. Som en erstatning på stafettdagen ble det arrangert en 10 000 meter der Therese Johaug og Karoline Grøvdal løp. Grøvdal vant og Therese var rett bak OL-kravet. Det var tillatt til idrettsarrangement på inntil 50 personer, så det ble i tillegg holdt en stafett for ulike friidrettsklubber på Bislett stadion.

Referanser:

Goksøyr, M. & Olstad, F. (2017). Skjebnekamp: norsk idrett under okkupasjonen 1940-1945. Aschehoug.

Nordlie, O. (1945). Tjalvisten nr 3. Tjalve. https://tjalve.no/organisasjon-2/tjalvisten/

Oslo Byleksikon. (u.å.). Bislett stadion. https://oslobyleksikon.no/side/Bislett_stadion

Publisert
Sist endret
Tekst IK Tjalve
Foto Leif Ørnelund/Oslo Museum