English
DSF4663 1

TJALVE OG ULLENSAKER/KISA VANT HOLMENKOLLSTAFETTEN

Det ble en suveren seier til Tjalve i kvinner elite og etterlengtet seier til Ull/Kisa i menn elite i årets Holmenkollstafetten der flere løpere løp fort og satte etapprekorder. Spesielt Karoline Bjerkeli Grøvdal markerte seg med en tid opp Besserud som få kvinnelige løpere i verden kunne slått.

Skrevet av Anders Huun Monsen, friidrett1.wordpress.com

Tjalve tok tilbake tronen i kvinner elite under 100-årsjubileet av Holmenkollstafetten. De tok sin første seier siden 2019 og var suveren etter å ha tatt teten tidlig på andreetappen. Vinnertiden ble 56:49 og de var da akkurat to minutter foran fjorårsvinner Vidar, og 1:57 foran fjorårets vinnertid. Raumnes & Årnes, som var spekket med langrennsløpere, løp inn til en fin tredjeplass. De var 3:27 bak Tjalve og holdt unna for Varegg med ni sekunder. Varegg ble forøvrig også nummer fire i fjor, da var de seks sekunder bak pallen.

DSF5831 1
Tjalves vinnerlag. Foto: Eirik Førde.

Tjalve hadde best etappetid på elleve av femten etapper og tok sin syvende seier i kvinneklassen, delt nest best med BUL, Vidar topper med 17.

I menn elite tok Ullensaker/Kisa en etterlengtet seier etter å ha vært få sekunder bak seieren i fjor. Klubben fra Jessheim vant elleve sekunder foran Gular, som da stoppet seiersrekken på fire, og tok dermed sin første seier i stafettens historie. De løp på 48:43 og var godt under fjorårets vinnertid på 49:17. Ull/Kisa tok tidlig kommandoen, men nedover ble de som i fjor hentet inn, men på slutten av langetappen og gjennom Frognerparken fikk de en luke som bergenserne ikke hadde mulighet til å tette. Svenske Hälle løp på 49:38 og ble da siste lag på podiet.

Slik var stafetten

Josefin Heier sørget for at Ull/Kisa ledet etter første etappe i kvinneklassen. Tidlig på andreetappen tok Ingeborg Østgård over teten og Tjalve så seg da aldri tilbake. Lakeri Ertzgaard løp den tredje etappen på 1:34, forbedring av etapperekorden hun delte med Hedda Hynne med et sekund. På den femte etappen tangerte Magni Smedaas fra Rumnes & Årnes etapperekorden på 3:44. Det skal bemerkes at flere av etappene har endret seg opp gjennom årene, men uansett solid å sette etapperekorder.

Oppover mot Besserud stilte Tjalve med Maria Sagnes Wågan og Karoline Bjerkeli Grøvdal. De satte etapperekorder med henholdsvis 4:29 og 5:59. Sistnevnte tid er råsterk av Grøvdal og hun forbedret sin egen rekord fra 2016 med seks sekunder. Det ble nok en etapperekord til Tjalve da Ingeborg Løvnes løp utforetappen på 4:47. Forspranget ned til Vidar var nå på 1:26 og Raumnes & Årnes hadde grep om tredjeetappen. Etapprekord satte også Tjalves løper på niendetappe Margrete Baustad med 1:37.

DSF5005 1
Kaitesi Ertzgaard. Foto: Eirik Førde

Tjalve var naturligvis aldri truet mot slutten med den ledelsen de hadde fått og de kunne dra opp Hedda Hynne av hatten på 14.etappe. Hun løp på 1:54 og satte dermed etapperekord. Kaitesi Ertzgaard kunne kontrollere inn til “arrangørseier”.

Ull/Kisa var med i teten allerede på førsteetappen i menn elite, men det var Rindals meget lovende Magnus Øyen som vekslet først etter at Ferdinand Kvan Edman løp forbi vekslingsfeltet etter å ha hatt en god ledelse. Svenske Andreas Kramer løp en råsterk fjerdeetappe på 5:12 og forbedret dermed etapperekorden med et sekund. Det ble tangering av etapperekorden på femteetappe på 3:11 av Henrik Ferdinand Hansen, samme tid hadde Hälles Anders Grahl. Awet Kibrab løp meget solid opp Besserud med 5:32 og var da bare tre sekunder bak etapperekorden til Sindre Buraas fra 2011. Luken til Gular var ni sekunder, men da hadde Gular Eldar Thomassen Fagerbakke nedover og han tangerte etapperekorden med 4:03, som gjorde at han løp Gular opp i tet igjen.

Mangekjemper Sander Aae Skotheim hoppet 4.75 i stav i går og hadde beste etappetid på niendetappe for Tjalve i dag med 1:21, tangering av etapperekorden han satte i fjor. Senay Fissehatsion løp meget solid på langetappen med 7:11 og når Marius Vedvik var litt sein til veksling på den tiendetappen, og stivnet godt på slutten, fikk Ull/Kisa en luke. Gjennom Frognerparken løp Fredrik Sandvik solid og opparbeidet den avgjørende luken. Han løp på 3:55 og smadret etapperekorden med seks sekunder.

DSF5360 1

På den tolvte etappen tangerte Spårvägens Joel Groth og enda en av Tjalves mangekjempere Abraham Sandvin Vogelsang etapperekorden på 44. Thomas Roth viste på 14.etappe at han fortsatt har krutt i beina og løp på 1:39, etapperekord med tre sekunder. Luken til Gular var elleve sekunder før sisteetappen og Markus Einan kunne kontrollere inn til en imponerende og solid seier for Ull/Kisa.