Nyttige kostråd for overskudd
Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for helse og trivsel.
Ofte kan små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen. Spiser du sunt og er fysisk aktiv i hverdagen, reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Her er en kort oppsummering av gode råd:
Spis mer av dette:
- Grønnsaker
- Frukt
- Bær
- Fisk og fiskeprodukter
Spis mindre av dette:
- Rødt kjøtt og kjøttprodukter
- Salt og matvarer med mye salt
- Sukker, brus, saft og godteri
Velg disse matvarene:
- Grove kornprodukter i stedet for fine
- Olje og myk margarin i stedet for smør
- Magre meieriprodukter i stedet for fete
- Vann i stedet for saft og brus
- Spis variert
- Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.
Vær fysisk aktiv
Holder du pulsen oppe i 30 minutter hver dag, får du mer overskudd og lavere risiko for en lang rekke sykdommer.
Slik kan du følge kostrådene
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. 
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet. 
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. 
- Spis grove kornprodukter hver dag. 
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. 
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. 
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. 
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør. 
- Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten. 
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags. 
- Velg vann som tørstedrikk. 
- Vær i aktivitet 30 minutter hver dag. 
