English
Halv-nært bilde av løpende kvinne på Bislett Stadion. Kvinnen har på seg T-skjorte med ASKO på brystet.
I samarbeid med

Musikken som får deg til å prestere bedre

Å være i aktivitet til musikk kan utgjøre en forskjell. Musikk kan få deg til å koble av, prestere bedre og overstyre viljen når du egentlig ikke orker mer.

Forskning bekrefter at musikk får deg til å yte opp til 15% mer. Funnene tyder på at musikken trekker oppmerksomheten vekk fra tretthetsfølelsen og utmattelse. I tillegg får musikken oss i riktig treningshumør. I idrettens verden er dette velkjent vitenskap.

Idrettsutøvere som vår talentfulle norske hekkeløper Christina Vukicevic hører på heavy metal for å komme i konkurransemodus. Langdistanseløperen Haile Gebrselassie hørte på Scatman da han satt ny verdensrekord på 10.000 meter. Kroppen har nemlig en tendens til å justere tråkkfrekvens og puls inn mot musikken vi hører på. For Gebrselassie var det nettopp tråkkfrekvensen i Scatman som passet best til å sette nye rekorder.

DSC00322w
Det kan hende du hadde blitt gæren av å la Scatmann gå på repeat 10.000 meter, men hvis det er det som skal til for å sette verdensrekord er det kanskje vært det? Martin Haug Grevle, lagleder Team KIWI

Her er forskernes tips til valg av treningsmusikk:

 • Musikk man kjenner fra før fungerer best fordi hjernen kobler av og man slipper å konsentrere seg om hva som skjer i musikken. Men for enkel musikk kan påvirke negativt.

 • Musikk med rask beat, 120 til 140 beats i minuttet (BPM), er det beste tempoet for intensitetslåter. Det finnes egne spillelister med spesifikk BPM på blant annet Spotify. Eller du kan telle trommerytmen i musikken i 15 sek og gang med 4, så får du beaten i minuttet.

 • Finn låter du liker, og sett sammen en spilleliste ut fra øktas mål: Er det intervalltrening er det lurt å finne låter med høyt tempo, er det rolig langkjøring kan du høre på låter du kan flyte mer på, og er det uttøying/avspenning er det fint med musikk uten for mye tekst du kan feste tankene på!

Forslag til spilleliste som aldri går av moten og får deg til å fly fremover:

 1. Don´t stop me now, Queen

 2. American Idiot, Green Day

 3. Hey ya, Outcast

 4. All my life, Foo Fighters

 5. Pump It, Black Eyed Peas

 6. Beat it, Michael Jackson

 7. Ballroom Blitz, Sweet

 8. Girlfriend, Avril Lavigne

 9. Highway to hell, AC/DC

 10. That’s Not My Name, The Ting Tings

Publisert
Sist endret
Tekst NorgesGruppen
Foto Nikolas Gogstad