English
DSF4770

Eliteløperen som ble best da han jobbet mest – Hvordan Ferdinand Kvan Edman løper raskere enn noen gang – samtidig som han jobber fulltid

Når løpingen ikke lenger er hele livet, men heller en pause fra det kan man faktisk bli bedre enn noen gang. Det vet Ferdinand Kvan Edman (32) alt om og kan derfor inspirere mosjonister i tidsklemma til å få mer ut av treningen sin inn mot Holmenkollstafetten.

Forfattet av Sigrid Jervell Våg

Hvordan trener man seg opp til europeisk toppnivå samtidig som man har en fulltidsjobb i konsulentbransjen? Det korte svaret er: struktur, innsikt i egen fysiologi og gode rutiner. Det lange svaret får du fra Ferdinand Kvan Edman, en av Norges beste mellom- og langdistanseløpere.

– Jeg har hatt noen år som fulltidsutøver, så jeg fikk en god base. Men jeg har faktisk blitt bedre etter at jeg begynte å jobbe fulltid, selv om jeg trener mindre, sier han.

Ferdinand kombinerer rundt 100 km løping i uka med en travel konsulenthverdag i Bouvet. Jobben har vært en mental boost, mener han.

– Å ha noe ved siden av gir meg balanse. Nedturene blir mindre, og jeg føler progresjon på noe annet enn løping. Jeg føler meg også mindre sårbar økonomisk enn før, og det gir en slags peace of mind jeg ikke hadde da jeg satset fullt.

Kvalitet på hver økt, framfor å sanke km

Treningsfilosofien hans er enkel: Fjern alt som ikke gir noe.

– Jeg har skrelt bort de fleste morgenøkter, og dobbel terskel. Jeg gjør én god økt på ettermiddagen, og fokuserer på å treffe riktig intensitet. Det handler ikke lenger om å sanke kilometer, sier han.

Det er flere grunner til at han foretrekker å trene på ettermiddagen.

– Jeg kjenner meg mer skadeutsatt tidlig på dagen. Kroppen er ikke klar, og metabolismen fungerer bedre senere. Jeg kan løpe raskere på samme intensitet.

Ny distanse, nytt perspektiv

I flere år var han spesialist på 1500 meter. Men nå handler det om lengre løp.

– Jeg hadde alltid hørt at jeg med treningsvolumet mitt ikke kunne prestere like godt over 1500 meter. Men så prøvde jeg 5000m, og det gikk fint. Så 10 km og det gikk også fint. Jeg trengte noe nytt. På de lengre distansene får du ærlige svar. Det liker jeg.

Treningen som fristed

– Jeg prøver å gjøre meg ferdig med jobb på jobb. Løpingen blir en måte å “switche” modus, ut av jobbmodus og inn i treningsmodus. Jeg drar alltid hjem en rask tur først, for det markerer overgangen.

Mentaltrening har også plass i hverdagen.

– Jeg bruker pusteteknikker aktivt, og har blant annet testet Wim Hof-metoden. Men egentlig handler det bare om å huske på å puste godt. Det høres enkelt ut, men det funker.

Tre inspirerende fakta om Ferdinand

  • Har en HRV på ca. 150 og er kjent for å være ekstremt god til å koble av (HRV = heart rate variability, et mål på kroppens evne til å restituere og håndtere stress. De fleste menn ligger mellom 50–80 ms, så 150 er ekstremt høyt)
  • Sover uten vekkeklokke, selv i ukedagene
  • Få sykler med raskere frekvens på el-sykkelen enn Ferdinand til og fra jobb og trening – det gir sirkulasjon og gjør ham mer klar for økta på ettermiddagen

Ferdinands typiske treningsuke

  • Mandag: 25 minutter easy spinning på formiddagen og 12-14 rolig løping (typisk 4:10-3:50 per km i snitt) på ettermiddagen
  • Tirsdag: 25 x 400m, p: 30sek progressivt, typisk på 68-64sek (sikter mot 2,5-3,5 laktat)
  • Onsdag: 25 minutter easy spinning på formiddagen og 12-14km rolig løping (typisk 4:10-3:50 per km i snitt) på ettermiddagen
  • Torsdag: Tredemølledag: 7 x 6min (sikter mot 1,5 i laktat 4-5 drag og kanskje opp mot 2 i laktat mot slutten)
  • Fredag: 12-14 km rolig løping (typisk 4:10-3:50 per km i snitt)
  • Lørdag: For eksempel 3 x 3km fra halvmaraton-10km-fart. Ca. 4-5 laktat. Denne dagen varierer en del og kan også brukes til 1500m-fartstrening. 6-8 km rolig jogg på ettermiddagen.
  • Søndag: 21 km langtur fra 3:50-3:40 hvis beina er gode. Spinning 30min på ettermiddagen.

– Jeg sykler alltid til og fra jobb på el-sykkel som tar ca. 20 minutter og da sikter jeg på rundt 140-150 watt, sier Ferdinand.

Ambisjon for fremtiden? Konkrete tidsmål og hjelp til andre

Ambisjonene stopper ikke med 10 km.

– Jeg vil løpe under 13:15 på 5000 meter og under 28 minutter på 10 km. Og etter hvert teste halvmaraton. På sikt vil jeg gjerne hjelpe andre, yngre utøvere og videreføre ting jeg har lært. Det er utrolig gøy å se hvor mange unge talenter vi har i Norge nå og jeg har lyst til å bidra.

DSF5959
Lagbilde Tjalves herrelag 2023. Lars Møller, Snorre Løken, Henrik Velle, Iver Glomnes, Jonas Riseth, Ferdinand Edman, Jacob Løvold, Abraham VogelsangFoto: Eirik Førde.

Slik lykkes du i Holmenkollstafetten – Ferdinands tips til mosjonister

Med Holmenkollstafetten like rundt hjørnet har Ferdinand noen råd til mosjonister og bedriftslag som skal i ilden:

– Det viktigste nå er å unngå skader. Hvis du har trent litt fra før, så hold deg til det du har gjort. Det er ikke nå du skal gjøre store endringer. Fokuser heller på å holde kontinuiteten, sier han.

Han anbefaler intervaller som forbereder deg på intensiteten i stafetten.

– 4x4 minutter eller 6x2 minutter fungerer fint avhengig av hvor lang etappe du har med rundt 2 minutter pause. Og styr intensiteten – du skal ikke være helt ferdig etter økta, men bruke øktene til å bli kjent med hva du tåler å gjøre over litt tid.

Når Holmenkollstafetten går av stabelen, står Ferdinand på start for to lag, både for klubben Tjalve og arbeidsgiveren Bouvet.

– Det blir nok Berg og dal-etappen i eliteklassen. I år er det faktisk realistisk med seier for Tjalve for første gang på mange år, så håper vi klarer å innfri der!

Han deler også noen råd til dem som skal løpe sin egen etappe:

– Mange starter for hardt, og varmer opp for mye. Du må varme opp, men ikke slite deg ut før du begynner. Og husk at det skal være gøy. Tving deg gjerne til å smile litt før start. Det er en teknikk jeg synes funker. Begynn litt kontrollert på etappen din, så sikrer du en god opplevelse og at du holder helt inn.

Ferdinand viser med sin historie at det ikke alltid er mer tid som gir gode resultater, men at du gjennomfører det du prioriterer med presisjon og overskudd.

Kanskje er også det noe vi alle kan ta med oss inn i siste oppkjøringa mot Holmenkollstafetten i år?

Publisert
Sist endret
Tekst IK Tjalve
Foto Eirik Førde