English
PSX 20220514 142150

DUKET FOR SPENNENDE DUELLER I REKORDSTOR HOLMENKOLLSTAFETTEN

Vårens vakreste eventyr Holmenkollstafetten arrangeres på lørdag. Oslos gater skal fylles av titusenvis av løpere 100 år etter at første utgave av stafetten gikk av stabelen. Jubileumsstafetten blir feiret med deltakerrekord med 4088 påmeldte lag i skrivende stund. NRK sender årets stafett og forhåndsomtale av eliteklassene finner du her.

skrevet av Anders Huun Monsen, mannen bak bloggen friidrett1.wordpress.no


NRKs sending fra kl. 13:40 lørdag

Arrangørklubben med råsterk lagoppstilling

Tjalve måtte ta til takke med andreplassen i kvinner elite i fjor og arrangørklubben er nok lystne på revansje. De vant sist i 2019 og har fått inn en av landets aller mest lovende løpere i Ingeborg Østgård, som løper andreetappe. Østgård ble U20-europamester på 1500 meter for to år siden og har også vært en meget solid langrennsløper. Hun satser nå med piggsko og har trent med Hedda Hynne i Trondheim i vinter. Østgård tangerte etapperekorden på førsteetappe i fjor og med Solveig Vråle på førsteetappe bør Tjalve ha en strålende åpning.

PSX 20220514 140720
Ingeborg Østgård leder an under fjorårets stafett. Foto: Eirik Førde.

Arrangørklubben har en solid forsterkning i lagoppstillingen fra i fjor med Karoline Bjerkeli Grøvdal. Hun har vært landets fremste langdistanseløper det siste tiåret og har hele ni EM-medaljer på seniornivå, toppet med to gull i europamesterskapet i terrengløp de siste årene. Hun kan kategoriseres som en av tidenes norske langdistanseløpere og innehar hele seks norgesrekorder på seniornivå, i tillegg til tre bestenoteringer. Det er ganske få kvinner i verden som vil kunne slå henne opp Besserud. Norgesrekordholder på 800 meter Hedda Hynne er satt opp på den nest siste etappen og sørger for at Tjalve har en strålende avslutning. Det er rett og slett vanskelig å finne særlig svake kort i Tjalves oppstilling og de blir favoritter på kvinnesiden.

Andre solide løpere på laget er søstrene Lakeri og Kaitesi Ertzgaard, nybakt sølvvinner fra NM i terrengløp Malin Edland og den sterke maratonløperen Maria Sagnes Wågan. De har også en OL-deltaker fra Rio i 2016 på laget i Ingeborg Løvnes, som ikke er helt i den samme formen som da, men som fortsatt kan løpe solid.

Vidar er regjerende mestre, etter at de tok sin første seier siden 2015. Seieren i 2015 var deres åttende på rad, som er den lengste seiersrekken i eliteklassene. De er det klart beste kvinnelaget i stafettens historie med 17 seire, ti foran andre lag BUL.

Vidar har nå fått inn en solid forsterking i Ine Bakken, som løper den lengste etappen. Bakken har hatt jevn og fin fremgang og fikk sin internasjonale mesterskapsdebut på bane under EM innendørs i vinter. Vidar har muligheter til å hente noen sekunder på Tjalve på den etappen. Spesielt på de lengre etappene er Vidar meget godt forspent med stortalentet Anne Marie Nordengen Sirevåg på fjerdeetappe og Mathilde Theisen og Runa Skrove Falch på de to motbakkeetappene. Sistnevnte har vært Norges beste maratonløper de siste årene med 2:33:52 som pers og deltakelse i EM i fjor.

Nivået på laget ellers er litt mer varierende enn Tjalve. Vidar har absolutt et solid lag, men det kan nok bli litt for tøft å forsvare fjorårets seier. Klubben har forøvrig hele tre lag i kvinner elite, noe som viser en meget imponerende bredde.

PSX 20220514 235133
Fjorårsvinner Vidar. Foto: Eirik Førde.

BUL har fått inn en solid løper i Mari Roligheten Ruud og stiller også med Heidi Weng, det blir spennende å se hva de får til. Varegg og Gular kjempet om tredjeplassen i fjor og må nevnes. Førstnevnte har blant andre lovende Thea Charlotte Knutsen og verdensmester i stafett i skiskyting fra 2013 Hilde Fenne på laget. Gular er nok litt svekket fra i fjor, men er et lag som bør kunne hevde seg ganske bra også i år. Opp Besserud stiller de med den norske U20-rekordholderen på 10 000 meter Adele Norheim Henriksen.

Tradisjonsrike klubber som Tyrving og Strindheim hevder seg normalt bra. Strindheim stiller med solide Hanne Mjøen Maridal opp Besserud, hun gjorde en sterk maratondebut i London nylig. Tyrving har blant andre den lovende langrennsløperen Kristin Austgulen Fosnæs, en solid langdistanseløper i Astrid Sørset og tidligere norgesrekordholder i stav Cathrine Larsåsen på laget.

Sterke langrennsløpere til start

Som vanlig er det noen klubber dominert av langrennsløpere som kan hevde seg, dette gjelder i første rekke Raumnes & Årnes, i tillegg stiller Lyn Ski Elite og Kjelsås Langrenn i kvinnenes eliteklasse.

Raumnes & Årnes tok en solid femteplass i fjor og laget er spekket med utøvere som har hevdet seg i verdenscup og junior-VM. Årets verdenscupvinner i langrenn Tiril Udnes Weng og hennes tvillingsøster Lotta stiller, det samme med noen av våre aller best lovende langrennsløpere som Maria Hartz Melling, Hedda Østberg Amundsen og Margrethe Bergane. Tiril Eckhoff legger skiene og børsen på hyllen etter et tungt år. Kvinnen med ti VM-gull og åtte OL-medaljer i skiskyting er på laget og da gledelig nok tilbake med startnummer på brystet. Opp Besserud stiller de med meritterte Ingvild Flugstad Østberg.

Laget taper nok en del på de kortere og mellomlange etappene, men har nok utholdenhet til å kunne komme topp 5 også i år. Det kan være mulig å kjempe om en pallplass om de får fullklaff og utøverne ikke har sluppet seg altfor langt ned under sesongpausen i vår.

På Kjelsås sitt lag løper Nora Sanness den lengste etappen, hun ble nummer fem på tidenes første 50 kilometer for kvinner i verdenscupen i langrenn i Holmenkollen i vinter.

Bergen mot Jessheim i menn elite

Gular har en imponerende evne til å mobilisere og heve seg til Holmenkollstafetten. Ull/Kisa var favoritter i fjor og ledet en stund, men på tross av mange løpere inn de siste årene venter de fortsatt på en etterlengtet Kollen-seier. Ull/Kisa blir favoritter også dette året, men bergenserne kan absolutt ikke avskrives. Klubben fra Jessheim har hentet inn en del løpere fra ulike klubber de siste årene og har både rutinerte sluggere og lovende unggutter. De tapte mye på nedoveretappen i år og det ryktes at flere utøvere spesifikt har trent mot den etappen i år.

Senay Fissehatsion har vært i bunnsolid form hittil i år med å vinne NM i terrengløp kort løype og løpe 28:30 på 10 kilometer og 13:59 på 5 kilometer bare halvannen time senere. Han løper den tiendeetappen for Ull/Kisa. Fredrik Sandvik har nærmest blitt ekspert på sølvmedaljer i NM, blant annet i terrengløp i år og den solide hinderløperen stiller på ellevteetappe. På fjerdeetappe stiller de med Andreas Kramer, som er halvt norsk, men løper for Sverige. Han har den svenske rekorden på 800 meter med 1:44.47, tok sølv i EM i 2018 og ble nummer fire i fjor. Awet Kibrab bør sørge for en solid tid opp Besserud.

PSX 20220514 152305
Andreas Haara Bakketun løp Gular inn til seier i fjor. Foto: Eirik Førde.

Gular har vunnet herreklassen de fire siste gangene stafetten har blitt arrangert. Solide Bjørnar Sandnes Lillefosse, som løp 10 000 meter under fjorårets EM i München, kan fort sørge for at bergenslaget med de nydelige draktene har beste etappetid opp Besserud. Marius Vedvik løper stafetten for tiende gang for Gular og medaljegrossisten fra NM kan absolutt hamle opp med Fissehatsion på en god dag. Mats Hauge er en annen sterk løper som bør nevnes, det samme med veteranen Ådne Svahn Dæhlin. Legen, som løp 800 meter på 1:46.05 i 2005, har fylt 40 år, men er fortsatt i bra slag. Gular avslutter med en av landets fremste 400 meter-løpere i Andreas Haara Bakketun og når han er påskrudd og på skuddhold til seier er han nærmest umulig å slå på en ankeretappe. Det kan fort bli jevnt om seieren også i år.

Flere kan kjempe om pallplass

Arrangørklubben Tjalve tok tredjeplassen i fjor og klubben må absolutt regnes med i pallkampen, men en seier blir det nok ikke. Fra 2010-2016 ble det seks seire til Tjalve og totalt har de 22 seire i menn elite, to bak BUL som har flest. De starter med deres aller sterkeste kort i Ferdinand Kvan Edman. Han deltok både i VM og EM på 1500 meter i fjor og løp EM innendørs i vinter. Det blir spennende å se hvordan farten er her og han bør sørge for en meget god start for Tjalve.

De har ikke like sterke løpere utover i stafetten, men Sander Aae Skotheim og Abraham Sandvin Vogelsang bør nevnes. De er to av landets aller beste tikjempere, Skotheim er faktisk en av Europas beste og mannen med pers på 2.20 i høyde tok sølv i syvkamp under EM innendørs i vinter. Skotheim løper, som i fjor, niendeetappe og der satte han etapperekord under fjorårets stafett.

PSX 20220514 235540
Bronselaget fra 2022 Tjalve. Foto: Eirik Førde.

Vidar endte på en fjerdeplass i fjor og det blir spennende å se om de kan kjempe om pallplass i år. Opp Besserud har de Sjur Prestsæter, som løp en god 10 kilometer for noen uker siden og det har den meget lovende hekkeløperen Emiliano Storm Røgeberg-Ortiz på 12.etappe. Også på herresiden er det sterke langrennsløpere til start, Even og Petter Northug løper for Mosvik, mens Simen Hegstad Krüger, som tok tre VM-gull i Planica i vinter, løper den syvende etappen for Lyn

Gneist er et lag som har vært i toppen i flere år og det med unge og egenutviklede løpere. De kom inn i eliteklassen i 2015 og den dårligste plasseringen siden det er syvendeplass. En pallkamp ser på papiret litt vanskelig ut for bydelsklubben fra Bergen. Det ble en femteplass i fjor og noe lignende kan det bli også i år, de bør kunne henge godt med et stykke ut i stafetten, før det nok blir litt tyngre på de siste etappene. De har i år plassert deres sterkeste kort Anders Bjørndal på den fjerde etappen og på førsteetappen løper Tobias Aller-Hansen, som i 2021 satte juniorverdensrekord for døve på mile.

Spennende svenske lag

Det er gledelig å se to svenske lag meldt på i Hälle og Spårvägen. Totalt har det blitt 17 svenske seire i menn elite, men ingen av de to påmeldte lagene har vunnet stafetten tidligere. Siste utenlandske seier stod MAI for i 2008, da hadde forøvrig undertegnede fjerde beste etappetid på sjetteetappe for Gular, som ble nummer to.

Spårvägen har et solid lag som skal kunne hevde seg bra og trolig kjempe om pallplass. Abdelfath Yassin bør sørge for at de er med helt i teten etter første etappe og på Besserud stiller de med den sterke 1500 meter-løperen Emil Danielsson, som har svensk rekord på mile innendørs.

Ren-Eng vil ikke kjempe i toppen, men klubben fra Østerdalen kan nevnes ettersom en av landets mest lovende mellomdistanseløpere Esten Hansen-Møllerud Hauen, som tok NM-bronse på 1500 meter og deltok i U20-VM i fjor, og stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen er på laget. Rindal vil heller ikke hevde seg helt i toppen, men åpner med stortalentet Magnus Øyen, som satte aldersrekord på 3000 meter i 16-årsklassen med 8:10.07 nylig.

Publisert
Sist endret
Tekst IK Tjalve
Foto Eirik Førde