English
8 U3 A7741 min

Favorittene innfridde i Holmenkollstafetten

Det ble seier til favorittene Tjalve og Ullensaker/Kisa i eliteklassen under Holmenkollstafetten på lørdag. De to lagene forsvarte seierne fra henholdsvis kvinne elite og menn elite fra i fjor, men det ble litt mer spenning første halvdel enn det man hadde trodd på forhånd.

av wordpress.friidrett1.com / Anders Huun Monsen

Tjalve og Ull/Kisa forsvarte seierne

Tjalve tok det som ble en komfortabel seier i kvinneklassen da de gjorde unna de 15 etappene på 58:13 og hadde 49 sekunders luke ned til andre lag Vidar. Det ble en duell mellom to lag fra Bergen om siste plass på pallen og Gular knep denne tolv sekunder foran Varegg og 1:32 bak vinnerlaget.

Tjalve forsvarte seieren fra i fjor og tok sin åttende seier i kvinneklassen. De manglet sine tre aller sterkeste løpere, men klarte likevel å stable på plass et fryktinngytende lag.

For menn innfridde Ull/Kisa favorittstempelet og løp på 49:16, med det hadde de 38 sekunder ned til andreplassen, som svenske Hälle tok ni sekunder foran Gular. Det var omtrent som forventet på forhånd og de samme tre lagene som havnet på pallen som i fjor, men nå byttet Hälle og Gular plass. Ull/Kisa tok sin andre seier i Holmenkollstafettens historie og de fikk en avgjørende luke allerede på den fjerde etappen.

Slik var stafetten

Som ventet tok Ingeborg Østgård kommandoen fra start i kvinneklassen og fikk etter få sekunders løping en luke til feltet. Hun sørget for at Tjalve hadde en ledelse på hele tolv sekunder ned til Vidar etter en etappe. Østgård løp førsteetappen på 3:16 og forbedret etapperekorden med hele fem sekunder.

På den tredje etappen tok Vidar inn hele ti sekunder og var fem sekunder bak Tjalve ved veksling. På fjerdeetappe løp Vidars Kristine Meinert Rød inn Tjalve og fikk en god luke. Ull/Kisa hadde løpt seg opp på andreplass etter en meget sterk etappe av unge Wilma Bekkemoen Torbiörnsson og i rygg lå Tjalve og Varegg.

På den femte etappen satte hele tre utøvere etapperekord med 3:43, sekundet bedre enn den tidligere. De løperne var Hanna Kristine Larsen fra Vidar, Ingrid Folvik fra Tjalve og Julia Furuseth fra Gular. Vidar hadde en ledelse på fjorten sekunder ned til Gular etter Lille Besserud, tre sekunder bak der igjen fulgte Tjalve. Opp Besserud ble det et skifte i ledelsen da Tjalves Sigrid Jervell Våg leverte en god etappe. Arrangørklubben hadde en ledelse på 21 sekunder ned til Vidar, mens den siste pallplassen så ut til å stå mellom Bergens-klubbene Varegg og Gular, de skilte bare to sekunder mellom de etter syv etapper.

På den niende etappen tok Vidar inn hele 20 sekunder på Tjalve og var i rygg ut på langetappen, der kom den avgjørende luken da Malin Edland løp på pene 8:31, to sekunder bak etapperekorden og arrangørklubben kunne noenlunde kontrollere inn seieren mot slutten. Anne Gine Løvnes gjorde en meget sterk etappe gjennom Frognerparken med 4:36 og forbedret da etapperekorden med fire sekunder. Gular og Varegg fulgte hverandre lenge og sistnevnte vekslet først av de to da tre etapper gjenstod, men kom Gular seg forbi og holdt unna inn for siste plass på podiet.

Som i kvinneklassen var det en utøver som tidlig fikk luke på førsteetappen i menn elite, Johan Rogestedt sørget for at Hälle ledet med tre sekunder ned til Gular. Etter tre etapper ledet svenskene med syv sekunder ned til Ull/Kisa, som sendte ut den eminente svenske 800 meter-løperen Andreas Kramer. Han løp sekundet fortere enn i fjor med 5:11 og forbedret sin etapperekord. Tjalves Ferdinand Kvan Edman kan også nevnes med fine 5:13 på Berg og dal.

Herfra og utover økte Ull/Kisa forspranget ned til Hälle sakte, men sikkert. Oppover ble det løpt meget fort av unge Kristian Bråthen Børve og Awet Kibrab med 3:48 og 5:33, førstnevnte to sekunder bak den 16 år gamle etapperekorden og Kibrab fire sekunder bak Sindre Buraas sin 13 år gamle rekord. Sondre Nordstad Moen løp forøvrig 5:37 opp Besserud for Vidar, laget hans endt tilslutt på en fjerdeplass.

Etter den lange tiendeetappen hadde Ull/Kisa 29 sekunders ledelse ned til svenskene og da var Gular på tredjeplass, de hadde begynt å bygge seg opp en liten luke ned til Vidar. Bergenserne knep deretter litt innpå svenskene, men det var ikke nok til å forsvare fjorårets andreplass.

Tikjemper Sander Aae Skotheim må også nevnes, han løp 14.etappe på 1:39 og tangerte dermed Thomas Roth sin etapperekord fra i fjor, Skotheim har dermed etapperekord på to etapper, meget imponerende av karen som hopper 2.20 i høyde og 5.35 i stav.