English

Vidar og Gular vant Holmenkollstafetten

Det ble Vidar og Gular som stakk av med seieren i hver sin eliteklasse i Holmenkollstafetten. Det var to andre lag som var favoritter, men de to tradisjonsrike klubbene leverte begge solide prestasjoner.

Vidar med god kontroll

Vidar imponerte i kvinneklassen og tok seieren med 58:46, 25 sekunder foran 2019-vinner og arrangør Tjalve. Den tradisjonsrike klubben, som faktisk ikke har stilt lag i eliteklassen de to siste utgavene, leverte varene og seieren var egentlig aldri truet utover i stafetten. Vidar tok sin første seier siden 2015, da ble en seiersrekke fra 2008 fullbyrdet. Gular imponerte med å bli nummer tre og kom seg da opp på pallen igjen fem år etter forrige pallplass. Det ble et Bergens-oppgjør om siste pallplass, Varegg var seks sekunder bak Gular i mål.

Gular vant en jevn affære

Andreas Haara Bakketun. Foto: Eirik Førde.

Som ventet ble det jevnt mellom Gular og Ullensaker/Kisa om seieren i menn elite. Bergensklubben viste at de var de sterkeste og mest rutinerte da de stakk av med sin fjerde strake seier. De løp på 49:17 og endte syv sekunder foran gultrøyene. Ull/Kisa har hentet mange gode løpere de siste årene, men må vente minst et år til før de kan komme seg øverst på pallen. Klubben fra Jessheim hadde en god ledelse på toppen, men tapte en del nedover. Det lå an til en uhyre spennende sisteetappe, men fall og vekslingskluss gjorde at Gulars ankermann hadde full kontroll på seieren inne på Bislett. Tredjeplassen løp Tjalve inn til 2:02 bak Gular.

Slik var stafetten

Som ventet var det Ingeborg Østgård for Ren-Eng som løp raskest på førsteetappen. Hun løp på 3:21 og fjorårets U20-europamester tangerte løyperekorden til Kristine Eikrem Engeset fra 2008. Mina Anglero fra Tyrving og Anne Gine Løvnes var Vidar leverte også varene og vekslet like i rygg, Tjalve var seks sekunder bak. Tyrving og Sigrid Alvik ledet etter to etapper, fem sekunder foran Vidar, mens Gulars Ingrid Kristiansen hadde løpt Bergensklubben opp på tredjeplass. Vidar tok over ledelsen etter tre etapper, seks sekunder foran Tyrving, mens Lakeri Ertzgaard løp en bunnsolid etappe for Tjalve. Hun løp de opp på tredjeplass etter en etappetid på 1:35, tangering av Hedda Hynnes etapperekord. Selma Løchen Engdahl løp favorittene Tjalve opp i tet på fjerdeetappen. Beste etappetid på den etappen hadde Ull/Kisas Amalie Sæten med 6:00.

Ingeborg Østgård ledet an kvinnefeltet. Foto: Eirik Førde.

Vidar tok over ledelsen etter femteetappen og hadde ti sekunder til Tjalve etter en strålende etappe av Vilde Antonsen på 3:44, klar etapperekord. Hun noterte sist tid på bane i 2013 og imponerte stort. Therese Johaug løp 6:49 for Vidar opp Besserud, Sigrid Jervell Våg hadde beste etappetid da hun knappet inn to sekunder på Johaug. Etapperekorden til Karoline Bjerkeli Grøvdal på 6:05 fra 2016 var ikke i nærheten av å bli slått. Nedover løp Sofie Kjos Bergum meget bra for Vidar og økte forspranget til Tjalve til 38 sekunder, mens Gular hadde foreløpig kontroll på tredjeplassen.

Tjalve begynte etterhvert å plukke sekunder på Vidar ved å ha beste etappetid på etappe 10, 11 og 12 ved Malin Edland, Kristine Helle-Andresen og Kaitesi Ertzgaard. De to sistnevnte satte etapperekorder med 4:40 og 50. Tjalve tok ikke inn nok og var 22 sekunder bak Vidar da tre etapper gjenstod. Det var så godt som klart at de ikke kunne forsvare seieren. Vidars Pernille Karlsen Antonsen økte ledelsen med noen sekunder på 13.etappe da hun løp på sterke 3:05 og forbedret Ingvill Måkestad Bovims ti år gamle løyperekord med to sekunder. 15 år gamle Ida Marie Sirevåg Nordengen løp Vidar først over mål, mens Amalie Iuel debuterte i stafetten for Tjalve med å løpe på 1:18 og forbedre etapperekorden med to sekunder.

Som ventet tok Tobias Grønstad kommandoen på 1.etappen og vant med 2:56. Fem lag hadde noenlunde kontakt, Ull/Kisa var sekundet foran Gular. Denne luken økte til åtte sekunder etter 2.etappen, der Fredrik Sandvik løp for Ull/Kisa og Eivind Trym Wikshåland for Gular. Eminente Andreas Kramer fikk pinnen på 4.etappe åtte sekunder foran Gular. Kramer, som har EM-medalje på 800 meter og pers på 1:44-tallet, løp som ventet en bra etappe med 5:17 og økte med åtte sekunder til Gulars Mats Hauge. Før klatringen begynte på 6.etappe ledet Ull/Kisa med 18 sekunder. Oppover løp Jacob Boutera for Ull/Kisa meget bra med 5:35 på 7.etappe, seks sekunder bak Sindre Buraas sin etapperekord, og han økte med to sekunder til tidligere klubbkompis i Gular Bjørnar Sandnes Lillefosse.

Kristoffer Grindedal, som her feirer seieren i 2013, kunne nå juble for delt beste etappetid på 3.etappe og nok en seier et par dager etter 33-årsdagen. Foto: Eirik Førde.

På 8.etappe løp Eldar Thomassen Fagerbakke enormt da han hentet inn, og løp, fra Ull/Kisa. Han løp på 4:04 og var bare sekundet bak etapperekorden. Gular dro opp legenden Ådne Svahn Dæhlin av hatten på 9.etappe. Mannen som har pers på 1:46.05 på 800 meter fra 2005 økte forspranget en drøy måned før han fyller 40 år. Beste etappetid på 9.etappe hadde mangekampfenomenet Sander Aae Skotheim med 1:21, forbedring av etapperekord med hele fire sekunder.

Marius Vedvik bygget seg opp en god luke til Senay Fissehatsion på langetappen, men stivnet noe enormt på slutten og det var bare et par sekunder sekunder mellom lagene etter etappe 10. Per Svela tettet etterhvert luken til Sondre Hoff og dunket forbi, men det var knapt nok en luke å snakke om.

Lagene fulgte hverandre deretter inn mot Bislett. Både Filip Bøe og Matias Førde for Gular var sekundet bak etapperekordene på henholdsvis 12. og 13. etappe. En som satte etapperekord var Gulars Robin Nedrehagen på 14. etappe med 1:42.

Dessverre for Ull/Kisa rotet den mest rutinerte løperen deres Thomas Roth det litt til på slutten av den 14.etappen, der han ledet med Gular rett i rygg. Roth falt like før veksling og det ble også kluss i vekslingen til ankermannen Abdirahim Abdullahi Dahir. Gulars eminente langsprinter Andreas Haara Bakketun kunne da cruise inn til nok en seier for bergensklubben.