Stafetten sett fra en annen vinkel
Av: Torger Mogan Bjørnstad
Endelig – nå kommer motorsyklene. Først politiet, så TV-kameraene, saniteten - og selvfølgelig dommerne. Holmenkollstafetten er i gang. Vi har vært her i mange timer allerede for å gjøre gjennomføringen best mulig.
Løperne gir alt for laget sitt. Uansett om det er i eliteklassene, bedrift, en kameratgjeng eller paraidrett. Intet unntak, stafettpinnen skal leveres videre i bedre posisjon enn da den ble mottatt – i alle fall ikke dårligere. Alle løperne er konsentrerte og målrettede.
Det er vi fra Lions også – konsentrerte, målrettede og stolte over jobben vi gjør. Vi er like spente som deltakerne. Er vekslingsfeltet ryddig og kommer hver løper til å finne sin «etterfølger» som skal løpe stafettpinnen til neste veksling.
- Selv er jeg speaker og står øverst på gardintrappen med blikket rettet sylskarpt fremover. Deltakerlisten har jeg slått opp foran meg og mikrofonen på plass i den venstre hånden. Målet er å gi alle forhåndsbeskjed om når deres lagkompis kommer.
- Pass på, og vær klar for nå kommer løper fra lag nummer 1622, 1431, 1699, 1583. Og, og, og ... 50.000 deltakere fordelt på 3.300 lag. Det er en nesten mulig oppgave – men jeg liker den. Vi i Lions elsker den, for å være helt presis! Akkurat på samme måten som vi liker å forsøke å holde ivrige løpere tilbake fra å stå i selve vekslingsfeltet. Det er viktig at de som skal veksle med hverandre kan få øyekontakt.
- Dessuten tjener vi penger. Ikke til oss selv, men som en felles pott Lions klubbene bruker til sine velferdsprosjekter. Det gir mening!
100 frivillige stiller opp
Det har gått noen år siden samarbeidet med Holmenkollstafetten begynte. Slemdal Lions tok initiativet og har beholdt hovedansvaret. Nå kommer frivilligheten som et sammensatt team fra forskjellige Lions klubber.
Det har blitt til en «forutsigbar suksess», slik Tjalve ser det. Nå har Lions ansvar for alle vekslingene. Vakter og speakere. Det fungerer utmerket for stafetten, løperne og oss!
Hva er Lions?
I Norge har vi satt oss som mål å være landets beste humanitære serviceorganisasjon.
Lions har hverken politiske eller religiøse føringer eller «hemmelige» ritualer. Et Lions-medlem får ingen godtgjøring for sin innsats.
Lions er gode venner som hjelper andre. Rundt 1,4 millioner medlemmer i 220 land er med. Alle er forskjellige, men vi deler en felles oppfatning − samfunnet er hva vi gjør det til. Når du blir med Lions, blir du en del av et globalt nettverk av hjelpende hender.
Du som er interessert i frivillig arbeid vil finne mening i å være Lions medlem. Om du er kvinne, mann, ung eller godt voksen, lav eller høy – er uvesentlig så lenge målet er å bidra til å hjelpe andre, sammen med gode venner.
Det meste skjer lokalt, men her ser du noen «felles-tiltak».
FØRERHUNDSKOLEN
Den første førerhundskolen i Norge. I vårt opplæringssenter får hund og bruker den beste opplæringen. «Våre hunder skal klare å gå i rulletrapper».
MITT VALG
Ett teori- og forskningsbasert program som lærer oss å ta riktige valg. Egne program for barnehager, skoler og idrettslag.
HELSESPORTSENTERET
En rehabiliterings institusjon på Beitostølen. Ble etablert gjennom samarbeid mellom Erling Stordahl og sentrale myndigheter, finansiert av Lions og åpnet i 1970.
TRAILERLASS TIL UKRAINA
Sammen har vi finansiert og sendt flere tusen strømaggregater og vedovner til krigsområdene sammen med hjelpeutstyr.
DIN PLAN
22 Oslo-klubber samarbeider om å unge som har droppet ut av videregående utdanning ny motivasjon for skole eller arbeidslivet.
OPPLEVELSER
Barn og unge fra lavinntektsfamilier skal også få være med på spennende turer og sommerferier til dyre- og opplevelsesparker.
HESTENE PÅ GAUSTAD
Hester en viktig del av terapi- og behandlingstilbudet. Fra 1973 har Lions kjøpt inn hester og stilt dem til disposisjon, og til glede for pasienter.
Litt beskjedne?
Vi gjør mye mer enn det du ser i hverdagen. Vi kunne kommet mer frem i lyset, men bruker ikke penger på store PR-avdelinger. Inntektene vi skaper skal brukes til de med behov – en krone inn er en krone ut.
Litt fra historien
I 1917, midt under første verdenskrig ble Lions stiftet i Chicago USA. Initiativtaker var Melvin Jones Han så for seg en ny type klubb med ønske om å hjelpe andre.
I 1945 ble De Forente Nasjoner (FN) stiftet under en internasjonal kongress i Paris. Lions var med, og i 1947 fikk Lions en rådgivende rolle for Det økonomiske og sosiale rådet (ECOSOC).
Et par år senere, 11. mai i 1949 stiftes Lions Club Oslo som den første klubben i Norge.
Fra 1958 har HKH Kong Harald vært Lions Norges høye beskytter.
I dag er det rundt 380 klubber fordelt rundt om i landet. Ta gjerne kontakt med din nærmeste klubb som du finner på www.lions.no