Forhåndsomtale av Holmenkollstafettens eliteklasser
Endelig er Holmenkollstafetten tilbake og tusenvis av løpere skal løpe rundt i Oslos gater. Som vanlig stiller flere av landets aller sterkeste løpere, frontet av utøvere som Amalie Iuel, Therese Johaug og Ferdinand Kvan Edman. Forhåndsomtale av eliteklassene finner du her.
Skrevet av Anders Huun Monsen / https://friidrett1.wordpress.com
Tjalve kan forsvare 2019-seieren
Arrangørklubben Tjalve vant kvinneklassen i 2016, 2017 og 2019. De kan øse på med gode løpere på de fleste etappene og er favoritter til å vinne. Sist de var utenfor pallen var i 2014, de har fem strake stafetter der de har blitt topp to. Nå bør det kunne bli nok en seier, selv uten tre av sine aller dyktigste løpere på de lengste etappene i Karoline Bjerkeli Grøvdal, Maria Sagnes Wågan og Annie Bersagel, i tillegg er de uten landets fremste mellomdistanseløper Hedda Hynne.
Tjalve avslutter stafetten med det største navnet, Amalie Iuel stiller for første gang for Tjalve i Holmenkollstafetten. Distansen er 500 meter og forhåpentligvis kjører hun på hele veien inn, da kan det gå meget fort for kvinnen som kom seg til semifinale på 400 meter hekk i OL i fjor. Tjalve vil nok markere seg i tet allerede fra start med Solveig Hernandez Vråle på 1.etappe. På den viktige 7.etappen er de godt forspent med NM-grossisten Sigrid Jervell Våg og sterke Malin Edland, nylig norsk mester i terrengløp, løper langetappen. Tjalve har også gode utøvere på de kortere etappene i blant andre søstrene Lakeri og Kaitesi Ertzgaard. Laget ser meget bra ut og bør som nevnt kunne forsvare arrangørklubbens ære.
Vidar var tidligere det fremste laget på kvinnesiden og så bygget BUL opp en sterk gruppe som vant i 2018 og ble nummer to året etter. Sistnevnte klubb er ikke meldt på eliteklassen i år. Vidar vant fra 2008-2015, før det ble andre- og sjetteplass de to påfølgende årene. De har ikke stilt i eliteklassen de siste årene, men det er gledelig å se at de nå er tilbake med et sterkt lag. De har noen meget spennende løpere, ledet an av Therese Johaug opp Besserud. Hun har lagt langrennskiene på hyllen, men er fortsatt i meget bra slag og vil nok ha beste etappetid på denne etappen, noe hun har hatt tidligere.
Vidar har også en sterk løper i Runa Skrove Falch på 4.etappe, hun løp solide 2:33:53 på maraton for en drøy måned siden. Når man plusser på med lovende Anna Marie Nordengen Sirevåg, U23-EM-deltaker på 100 meter hekk i fjor Ingrid Pernille Rismark og Pernille Karlsen Antonsen, som ble nummer fem på 800 meter under U20-EM i fjor, gjør det at den tradisjonsrike klubben har en god miks av løpere på viktige etapper og de kan nok igjen være med å kjempe om en pallplass.
Sist en klubb som ikke var basert i Oslo vant kvinner elite var i 2001 da svenske Rånäs stakk av med seieren. Den statistikken vil nok ikke bli brutt nå.
Gode langrennsløpere til start
Raumnes & Årnes stiller nærmest utelukkende med langrennsløpere og skiskyttere, noen rutinerte som Anne Kjersti Kalvå og to ganger olympisk mester Tiril Eckhoff, og også fremadstormende utøvere som Hedda Østberg Amundsen. De vil nok hevde seg høyt oppe på de lengste og tyngste etappene, så spørs det om steget og farten er bra nok til å henge med på de kortere og mellomste etappene. Raumnes & Årnes bør uansett ha et bra nok lag til å hevde seg ganske høyt oppe på resultatlisten. De ble nummer fire i 2019 og nummer ni året før det, nå er de nok meget lystne på pallplass. Et annet lag med flere sterke langrennsløpere er Kjelsås, som stiller med flere som har erfaring fra tartanen, blant andre Nora Sanness.
To lag som har gjort det bra de siste utgavene er Strindheim med tredjeplass fra 2018 og fjerdeplass 2017 og Gular med andreplass i 2017 og tredjeplass i 2016. Strindheim hadde hele åtte strake stafetter med plasseringer topp 5, før de ble nummer 12 for tre år siden. Gular har vært en klubb som stadig har kommet på pallen, noe de gjorde hele syv ganger 2010-2017. Begge klubbene vil kunne gjøre gode stafetter, men pallplasser blir muligens litt for tøft. Et par utøvere som er verdt å nevne på Gulars lag er Ine Bakken, som løper 4.etappen, og Adele Henriksen, som løper 7.etappe. Sistnevnte er en meget solid løper på lengre distanser og satte i fjor norsk U20-rekord på 10 000 meter og norsk U20-bestenotering på halvmaraton.
Varegg ble nummer tre for tre år siden og er nok lystne på å forsvare pallplassen etter fjerdeplass i 2018. Bergensklubben kom inn i eliteklassen i 2018 og har da hatt en «kometkarriere» i Holmenkollstafetten. De stiller med Thea Charlotte Knutsen, som tok NM-sølv på 3000 meter hinder i fjor i det som bare var hennes andre hinderløp noensinne, på 4.etappe. For idrettsinteresserte er det verdt å legge merke til kvinnen som løper 2.etappe Hilde Fenne, som ble verdensmester i stafett under VM i skiskyting i 2013.
Tyrving stiller alltid med et spennende og lovende lag og ble nummer fem for tre år siden, de har vært topp 10 i alle de siste ti utgavene. Det bør de absolutt kunne klare også i år. De åpner med den sterke 800 meter-løperen Mina Anglero og har Sigrid Alvik på 2.etappe. Sistnevnte har medalje fra EYOF på hinder og ble nummer syv på 3000 meter hinder i U20-EM i fjor. De har også gode utøvere på de neste etappene, så de kan markere seg høyt oppe i starten av stafetten. På de to motbakkeetappene stiller de med U23-verdensmester i langrenn Kristin Austgulen Fosnæs og den rutinerte langrennsløperen Kathrine Harsem.
Ren-Eng har flere lovende løpere og vil nok fort lede etter 1.etappe når de stiller med fjorårets U20-europamester på 1500 meter i Ingeborg Østgård. Østgård er også en fremragende langrennsløper og gikk to norgesmesterskapsstafetter med Therese Johaug i vinter. De vil nok slite med å hevde seg helt i toppen, men kan få en fin plassering tilslutt, noe de har gjort med å bli topp 10 de siste åtte utgavene, toppet med tredjeplass i 2015. Ull/Kisa bør nevnes, de er ledet an av Amalie Sæten på 4.etappe. Ull/Kisa har levert bra de siste stafettene med sjetteplass i 2019 og femte- og syvendeplass i årene før det.
Gular mot Ull/Kisa
Ullensaker/Kisa har hentet mange løpere de siste årene og bygget seg opp en strålende tropp med gode løpere. Klubben har et par pallplasser de siste utgavene, de ble nummer tre i 2018 og nummer to i 2015. Mellom 2010 og 2018 var de stabile, dårligste plassering var sjetteplass. For tre år siden ble det en mislykket stafett og de endte på en 14.plass.
Laget vil nok være i tetfeltet allerede fra start av, de åpner med en lovende kar i Benjamin Olsen, etterfulgt av Fredrik Sandvik, som har vært deltaker både i U23- og U20-EM på hinder, harestjernen Andreas Roth og Andreas Kramer. Sistnevnte er halvt norsk, men representerer Sverige og har gjort det med bravur. Han har svensk rekord på 800 meter med 1:44.47, tok sølv under EM i Berlin i 2018 og viste form innendørs i vinter med femteplass i VM innendørs. Opp Besserud har klubben fra Jessheim solide Jacob Boutera, som nylig ble norsk mester i terrengløp. De er også bra forspent utover stafetten med Senay Fissehatsion på langetappen, deltaker fra EM innendørs i 2019 Per Svela på 11.etappe og stortalentet Andreas Fjeld Halvorsen på 13.etappe. Sistnevnte slo i fjor Jakob Ingebrigtsens aldersrekord på 3000 meter i 16-årsklassen.
En av de klubbens fremste løpere Sigurd Ruud Skjeseth stiller forøvrig ikke, han løper 10 000 meter i London på lørdag. Klubben har som nevnt rustet opp de siste årene og er nok meget lystne på å endelig komme seg øverst på pallen, noe de er favoritter til å gjøre i år.
Gular har hatt hegemoniet de siste utgavene i herreklassen med seier i 2017, 2018 og 2019. De har mistet noen av toppløperne sine, som Boutera og Svela, men kan fortsatt stille med flere av landets ypperste som Marius Vedvik og Bjørnar Sandnes Lillefosse. De er da meget godt dekket på de lengste etappene når man også tar med Mats Hauge. Vedvik er plassert på den lengste etappen, nummer ti, og han har vært blant landets beste løpere i mange år, toppet med en haug med NM-medaljer og EM-deltakelser i 2014, 2016 og 2018.
Lillefosse har slitt mye med skader tidligere i karrieren, men har fått bra med kontinuitet i treningen og det har gitt resultater med blant annet 28:23.46 på 10 000 meter. Han er en sterk motbakkeløper på asfalt og man skal løpe fort for å slå han opp Besserud. Hauge har utviklet seg til å bli en meget solid 1500 meter-løper med sub 3:40 både i 2020 og 2021. Han kommer nok til å gi Kramer meget god kamp på 4.etappe.
Bondeungdomslaget fra Bergen stiller også med flere fremadstormende karer på de mellomste etappene og få kan slå de på sprintetappene der Filip Bøe og Andreas Haara Bakketun stiller. Førstnevnte har løpt både U20- og U18-EM for Norge, mens Haara Bakketun har norsk U20-rekord på 400 meter hekk og blir spennende å se på den siste etappen.
Gular vil nok kjempe helt i toppen og ser på papiret ut som de største utfordrerne til gultrøyene fra Jessheim. Gular har vært topp to i en årrekke, avbrutt av en fjerdeplass i 2015. Nå blir det nok en ny pallplass og det kan nok bli jevnt mellom Gular og Ull/Kisa.
Flere topputøvere på Tjalves lag
Tjalve ble nummer tre i 2019 og det var første gang på ti år de ikke var topp to, de vant blant annet 2014-2016. Sist en annen klubb enn Gular eller Tjalve vant herreklassen var svenske MAI i 2008. Tjalve har fortsatt et solid lag, men en plassering topp to blir nok for tøft i år for arrangørklubben. En meget interessant utøver løper 9.etappe for Tjalve. Det er selveste Sander Aae Skotheim. Han gikk en strålende tikamp med 8298 poeng nylig, har medalje fra EYOF og U20-EM i tikamp, har pers på 2.16 i høyde og 48.76 på 400 meter. En mer allsidig type skal man se lenge etter og han kan nok løpe fort også her.
Tjalve kommer fort til å kunne lede stafetten fra start av med Tobias Grønstad på 1.etappe, han slettet Vebjørn Rodals U20-rekord på 800 meter i fjor. De har også en meget sterk mann på 4.etappe i Ferdinand Kvan Edman, som løp råsterkt med 3:37.39 på 1500 meter og 7:46.92 på 3000 meter innendørs i vinter. Det blir meget interessant å se formen til disse to.
Gneist kom først inn i eliteklassen i 2015 og har etter det levert stabilt bra med plasseringene: 6, 6, 4, 7 og 4. Som vanlig stiller de med et ungt og lovende lag der ledestjernen Anders Bjørndal kommer allerede på 1.etappen. Bergensklubben vil nok også dette året markere seg bra, men det spørs om pallplassen kommer nå. Kristiansand Løpeklubb har abonnert på sjetteplass de siste tre utgavene. De kan nok bli tøft å gjenta den plasseringen.
Mosvik har blitt nummer fem de to siste utgavene. Ledet an av primus motor Petter Northug er de meget sugne på å komme seg på pallen. De stiller med mange langrennsløpere og har meritterte karer som Niklas Dyrhaug og yngste- og eldstebror Northug på laget. Trønderne kommer nok til å bite godt fra seg, men det spørs om det blir pallplass.
Lyn Ski stiller naturligvis med sterke langrennsløpere, ledet an av olympisk mester fra 2018 Simen Hegstad Krüger på 7.etappe. Strindheim har levert meget bra de seks siste utgavene av stafetten toppet med pallplass i 2017 og 2019, men de stiller ikke i år. Sist et utenlandsk lag var på pallen i menn elite var svenske Spårvägens i 2014. Den rekken vil ikke bli brutt i år ettersom ingen utenlandske lag er meldt på eliteklassene.