Nyttige kostråd for overskudd
Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for helse og trivsel.
Ofte kan små grep i hverdagen ha stor betydning for helsen. Spiser du sunt og er fysisk aktiv i hverdagen, reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Her er en kort oppsummering av gode råd:
Spis mer av dette:
- Grønnsaker
- Frukt
- Bær
- Fisk og fiskeprodukter
Spis mindre av dette:
- Rødt kjøtt og kjøttprodukter
- Salt og matvarer med mye salt
- Sukker, brus, saft og godteri
Velg disse matvarene:
- Grove kornprodukter i stedet for fine
- Olje og myk margarin i stedet for smør
- Magre meieriprodukter i stedet for fete
- Vann i stedet for saft og brus
- Spis variert
- Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.
Vær fysisk aktiv
Holder du pulsen oppe i 30 minutter hver dag, får du mer overskudd og lavere risiko for en lang rekke sykdommer.
Slik kan du følge kostrådene
Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
Spis grove kornprodukter hver dag.
Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
Velg vann som tørstedrikk.
Vær i aktivitet 30 minutter hver dag.