Forhåndsomtale Holmenkollstafetten 2018

Holmenkollstafetten står for tur på lørdag. Titusenvis av løpere stiller opp i Oslos gater og i eliteklassene stiller flere av våre aller sterkeste løpere. Stafetten ble arrangert for første gang i 1923 og arrangeres i år for 88.gang. En fyldig forhåndsomtale av de to eliteklassene får du her.

Av Anders Huun Monsen

Tjalve favoritter i kvinneklassen

Arrangørklubben Tjalve tok en soleklar seier på kvinnesiden i fjor og vant da for andre år på rad. De blir favoritter også i år, men har noen skadeforfall og må bruke flere lovende juniorer, som utfyller de mer rutinerte løperne.

Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært vår fremste kvinnelige løper de siste årene med flere EM-medaljer i terrengløp, i tillegg til bronse på 10 000 meter i 2016. Kvinnen fra Isfjorden stiller på Besserudetappe og det blir meget spennende å se hvilken form hun er i. Det rapporteres at hun har hatt en god oppkjøring før årets sesong der målet er 3000 meter hinder i EM i Berlin. Hun noterte forøvrig 6.07 på etappen i fjor og to sekunder raskere året før.

Tjalve har også flere rutinerte løpere til start i den norgesbosatte amerikaneren Annie Bersagel, som har en VM-deltakelse på halvmaraton fra 2014 som et av karrierens høydepunkter og løper fjerdeetappe. Oslo-laget har en meget sterk avslutning med tidligere finalist på 400 meter hekk i junior-VM Vilde Svortevik og EM-deltaker på 400 meter Benedicte Hauge på de to siste etappene.

Ingvill Måkestad Bovim og Kristine Eikrem Engeset er sterke navn som ikke får løpt stafetten for arrangørklubben i år.

BUL sterk seierskandidat

IL i BUL vant Fjellhamarstafetten for snaue to uker siden og den tradisjonsrike klubben blir trolig Tjalve sin tøffeste utfordrer om seieren. Det kan nok fort bli meget jevnt og det bør ikke være noen overraskelse om bondeungdomslaget tar seieren. Yngvild Elvemo er det sterkeste friidrettsnavnet på laget. Hun stiller på førsteetappe og 800 meter-løperen har allerede vist fin form i år med å vinne Sentrumssprinten. Elvemo har et mål om EM i Berlin til sommeren og det blir en spennende kamp mot Hedda Hynne på Bislett, som blir en kjempestart på løpsfesten i Oslo.

BUL har bygget opp en god kvinnegruppe i det siste og ut fra den har Sigrid Jervell Våg sprunget. Trønderen har hatt strålende fremgang de siste sesongene. Hun tok NM-gull på 1500 meter både innendørs og utendørs i fjor og har åpnet denne sesongen med NM gull individuelt og i stafett i terrengløp. Jervell Våg løper langeetappen for BUL og bør kunne oppnå en av de beste etappetidene i kvinneklassen på den etappen.

Årets verdenscupvinner i langrenn Heidi Weng løper Besserud-etappen for BUL. Dette gjorde hun også i fjor og hadde da nest beste etappetid i klassen med 6.51.

Gular tok en fin andreplass i fjor, men det skal nok bli tøft å forsvare den plasseringen i år. De har mistet noen gode løpere i Ingrid Kristiansen (gått til BUL) og Eli Anne Dvergsdal (gått til Varegg), men har et mål om å kunne kjempe om pallplass og forsvare posisjonen som beste klubb fra Bergen. Sistnevnte blir nok en kamp mot Varegg, som har nevnte Dvergsdal, tidligere medaljevinner fra EM i motbakkeløp, på Besserudetappen.

På kvinnelaget er det først og fremst på sprintetappene Gular har sterke navn i Christine Bjelland Jensen, Live Haugstad Hilton og Naomi van den Broeck. De to første har deltakelse i junior-EM på «samvittigheten», senest Hilton som deltok i lengde under junior-EM i Grosseto i fjor. Naomi van den Broeck løper for Belgia internasjonalt og ble belgisk innendørsmester på 200 meter i vinter. Gular-kvinnene fikk for øvrig en fin generalprøve med seier i Askstafetten på Askøy på tirsdag.

Trondheimsklubben Strindheim ble nummer fire i fjor og stiller med landets beste 800 meter-løper i Hedda Hynne på første etappe. Hun har for første gang introdusert høydetrening i treningsopplegget sitt og her får man en liten forsmak på hvordan det har gått. Hynne tar stadig små steg mot verdenstoppen og et naturlig mål for henne i år er å forbedre syvendeplassen i EM fra 2016 og slette den norske rekorden på 1.59.82, noe hun bare var fem hundredeler bak i fjor.

Lena Selen har hatt en kometkarriere med joggeskoene på og løp 3000 meter på sterke 9.19.6 innendørs i fjor. Hun mistet utendørssesongen, men skal være tilbake i slag nå og da bør hun kunne være en av de aller sterkeste på langetappen.

Strindheim stiller også med en sterk løper i Anne Nevin på den syvende etappen og de vant for øvrig kvinnenes seniorklasse under Olavstafetten suverent på tirsdag foran Namdal Løpeklubb og der var Strindheim 2 like bak andreplassen.

Andre lag som bør nevnes er laget som ble nummer fem i fjor Ren-Eng, Ull/Kisa og Tyrving. Sistnevnte lag har mange unge og lovende løpere å ta av, ledet an av deltaker i U23-EM i fjor Mina Anglero og en av landets mest spennende langhekkløpere Marie Skjæggestad, som kom seg til semifinalen på 400 meter hekk under junior-EM i fjor.

Ren-Eng er en distriktsklubb i Østerdalen og er kjent for godt miljø, noe som illustreres med at de har ukentlige fellestreninger for medlemmer som bor i Oslo, i tillegg til treningene i nærmiljøet. Et navn som er synonymt med Ren-Eng er Bo Berndtsson. Han har vært trener og leder i klubben i hele 46 år, men har nylig takket av og ingenting hadde vært gøyere enn om klubben kan ære han med sterke prestasjoner i årets stafett.

På Ull/Kisa sitt lag er det verdt å følge med på Amalie Sæten. Hun løp fint under Fjellhamarstafetten tidligere i vår og fikk med seg deltakelse i U23-EM på 800 meter i fjor.

På Namdal Løpeklubbs sitt lag løper Maria Sagnes Wågan førsteetappen. Hun har hatt fin fremgang de siste årene og jevnlig tatt medaljer i NM både på bane og i terrenget og bør sørge for at trønderne veksler langt fremme.

Raumnes og Årnes har et lag med langrennsløpere og skiskyttere og bør absolutt kunne hevde seg bra med navn som Tiril og Lotta Udnes Weng, Marte Mæhlum Johansen, Amalie Håkonsen Ous og Martine Lorgen Øvrebust på laget.

Gular mot Tjalve på herresiden

Seierskampen på herresiden står nok mellom Gular og Tjalve, Bergen mot Oslo, noe som etterhvert har blitt en vane i Holmenkollstafetten.

Gular er regjerende mester i herreklassen og stiller med et meget sterkt lag også i år. Fjorårets seier var Bergensklubben sin trettende i stafetten noensinne og den første siden 2013. Stafetter står sterkt vest i landet og Gular har allerede vunnet Fristafetten, Gneiststafetten og Askstafetten hittil i år. Gular ser godt forspent ut på de fleste etappene og har en voldsom bredde på mellom- og langdistanse, spedt på med spennende sprintere.

Marius Vedvik åpnet sesongen strålende for et par uker siden med 28.42.15 på 10 000 meter, som både var pers og under EM-kravet. Han sørger for at Gular har en meget sterk duo på to av nøkkeletappene sammen med Per Svela. Rogalendingen Svela har hatt noen strålende sesonger med stor fremgang og løp inn til pers 29.09.03 på 10 000 meter i samme løp som Vedvik perset. Svela løper for øvrig Besserud, mens Vedvik tar seg av langetappen, noe han har gjort flere ganger tidligere og hatt beste etappetid.

Ellers har klubben Sondre Dingsør, som var semifinalist på 800 meter i U18-VM i 2013 og kom seg under 1.50 på distansen for første gang i fjor. Det samme klarte Thomas Heggøy og disse to er gode kort på mellomdistansene.

Bergensklubben har fått en solid forsterkning på sprint i Even Meinseth. Han tok bronse på 200 meter under U20-EM i 2015, da på plassen foran landets nåværende sprintener Jonathan Quarcoo. Etter dette har Meinseth slitt med skader, men i sitt første år hos Vestlandets stolthet har vloggeren fått trent bra og formen skal være god. Både Torbjørn Lysne og Vidar Dahle har tre seire i stafetten (2009, 2013 og 2017) og kan bli mestvinnende Gular-løpere i historien (sammen med syv andre) om det blir seier i år.

Gular må for øvrig stille uten Bjørnar Lillefosse, som er klubbens beste løper oppover. De har også et andrelag som stiller i menn senior og kan kunne klare en sterk plassering der, slik de gjorde i 2015 da de ble nummer fire.

Tjalve kommer nok til å gi Gular knallhard kamp om seieren. Arrangørklubben var suveren på herresiden for noen år siden, men skader og noen løpere som har lagt opp gjorde at de måtte ta til takke med andreplassen 50 sekunder bak Gular i fjor. I vinter har flere av de beste løperne vært skadefrie og kombinert med tilfang av nye løpere ser Oslo-klubben sterkere ut enn i fjor.

Snorre Holtan Løken er frontfiguren for laget. Han slo virkelig gjennom for et par år siden da han perset til 3.38.63 på 1500 meter og 7.56.09 på 3000 meter. Løken fikk sin EM-debut i 2016 og var bare fem hundredeler fra å komme seg til finalen på 1500 meter. Han slet med skader i fjor, men skal være tilbake i godt slag nå og løper fjerdeetappen for Tjalve.

Sigurd Ruud Skjeseth er ny i Tjalve-drakten denne sesongen og imponerte innendørs i vinter. Han ble nordisk mester på 3000 meter da han løp på 8.03.04 i Uppsala i midten av februar og han blir hard å knekke på ellevteetappe. En annen debut på Tjalve-laget er langetappeløper Ferdinand Kvan Edman. Han gjør sin første opptreden i den hvite singleten og treningskameraten til Bjerkeli Grøvdal er en meget bra forsterkning.

Videre stiller Tjalve med sterke karer som Awet Kibrab og Okubamichael Fissehatsion, eritreerne løper henholdsvis første- og syvendeetappe.

Strindheim har gjort en imponerende jobb de siste årene og fått opp en god gjeng med habile løpere. De tok tredjeplassen i fjor og bør absolutt kunne være med å kjempe om en pallplass også denne utgaven. Deres kanskje fremste navn Trond Einar Moen Pedersli stiller nok ikke her, da han er tatt ut for å løpe EM i orientering i Sveits. Trønderklubben løp Olavstafetten på tirsdag og vant da med god avstand ned til Steinkjer og Mosvik. De har spesielt mange sterke kort på de lengre etappene.

Gneist ble nummer fire i fjor og stiller nok som vanlig med et ungt lag også i år. Bydelsklubben i Bergen får stadig opp spennende talenter og stiller stort sett bare med «egenproduserte» løpere. De har mistet sitt kanskje sterkeste kort Jens Larsen Åstveit til Gular, men kan stille med spennende navn som Hans-Magnus Haukøy og Andreas Haara Bakketun, som begge er født i 2001. Førstnevnte kom seg under 4 minutter på 1500 meter i fjor og fikk med det deltatt i European Youth Olympic Festival (EYOF). Bakketun er sprinter og i nevnte EYOF ble han nummer fire på 400 meter hekk.

Pallkandidat fra sør

Kristiansand Løpeklubb er en relativt nystartet klubb som hevdet seg fint med en femteplass i fjorårets utgave. De har en meget spennende kar på fjerdeetappe i Erik Udø Pedersen. Han har vært blant de bedre løperne i landet over en lengre periode og tok gull både individuelt og i stafett under NM i terrengløp tidligere i vår. Mannen han tok stafettgull med var Kristian Tjørnhom, som løper langetappen for Kristiansand.

Håkon Mushom har slitt mye med skader de siste årene, men talentet er ubestridt for mannen som vant NM-gull på 800 meter allerede som 17-åring i 2011. Han blir en viktig brikke for sørlandslaget, det samme med Ola Sakshaug, som etter hvert er blitt en veteran og stiller på syvendeetappe. Kristiansand Løpeklubb mangler bredden som de aller beste lagene har, men bør kunne yppe seg i Oslos gater i helgen. Kristiansand ble for øvrig nummer to i Askstafetten på tirsdag, åtte sekunder bak Gular 1 og sekundet foran Gular 2.

Ullensaker/Kisa må som vanlig nevnes og de stiller blant annet med sterke Thomas Roth, som satte norsk innendørsrekord på 1000 meter i vinter. Roth har nok EM i Berlin som mål og han har tidligere gode minner fra europamesterskap med EM-finale på 800 meter i 2012 som karrierens høydepunkt. Thomas sin lillebror Andreas la opp i fjor, men stiller på tredjetappe for Ull/Kisa. Han trener fortsatt greit og fungerer også i en trenerrolle i klubben. Markus Einan er gledelig tilbake med startnummer på brystet. Han løp på sterke 1.48.93 på 800 meter som 19-åring for et par år siden og bør kunne løpe en sterk 13.etappe. Ull/Kisa vant forøvrig Fjellhamarstafetten for litt siden og satte da løyperekord.

En annen klubb som skal kunne kjempe høyt oppe er tredje lag i 2016 Vidar. De stiller uten sin store stjerne og europarekordholder på maraton Sondre Nordstad Moen og da er det fremste navnet Eirik Gramstad, som løper Besserudetappen.

Ellers verdt å nevne Mosvik, som har mobilisert meget hardt de siste årene for å hente utøvere (primært langrennsløpere) som kan få de til å prestere i denne stafetten. De vant menn senior i fjor og gjør da sin debut i eliteklassen. Med kjente og kjære navn som Petter Northug, Kasper Stadaas, Even Northug og Pål Trøan Aune på laget blir det spennende å se hva de får til. ”Sjefen sjøl” Petter løper førsteetappen og får da bryne seg mot flere gode baneløpere. Lyn Ski stiller, naturligvis, med mange gode langrennsløpere ledet an av OL-gullvinner Simen Hegstad Krüger, som løper opp Besserud. Også bronsevinner fra OL Hans Christer Holund løper, det samme med andre sterke langrennsløpere som Anders Mølmen Høst, Johan Tjelle og Joar Thele, sistnevnte kjent for å være en allsidig kar som trener store mengder.

Verdt å merke seg Vollan som stiller med den gamle 800-stjernen Torje Klevmo, som skal kunne bite godt fra seg på den første etappen. Også Ren-Eng og Steinkjer bør nevnes.

TV2s sendeskjema:

13.30-17.30 TV2 Sportskanalen